Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Pokles nakažených koronavirem se zastavil i v Libereckém kraji. Za poslední týden případů mírně přibylo

Ústup epidemie v Libereckém kraji se zastavil. V posledním týdnu nakažených mírně přibylo. Laboratoře odhalily nákazu u 37 lidí, to je o jeden případ víc než v předchozích dvou týdnech. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je v kraji za poslední týden osm nových případů, o týden dřív jich bylo sedm. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

V posledních dvou týdnech přibývalo denně do sedmi nově prokázaných případů nákazy, ve čtvrtek ale testy potvrdily deset nově nakažených, po pěti na Jablonecku a Liberecku. Nejvíc nakažených je za poslední týden na Liberecku, kde na 100 tisíc lidí připadá více než 11 případů. Naopak nejlépe je na tom Českolipsko se třemi nakaženými na 100 tisíc obyvatel za poslední týden.

Průběh onemocnění u nových případů je většinou mírný, poslední úmrtí v souvislosti s covidem je v kraji podle údajů ministerstva z 21. června, za celý červen zemřeli čtyři lidé, je to nejméně od loňského srpna. v květnu bylo úmrtí 27. Za 16 měsíců epidemie podlehlo v kraji komplikacím spojeným s koronavirem 1283 lidí, nejtragičtější byl březen s 325 úmrtími. Koronavirem se od loňského března v Libereckém kraji prokazatelně nakazilo 80 795 lidí, to je 18 procent obyvatel kraje, z nich se téměř 79 560 už uzdravilo.

Ze 441 823 obyvatel kraje dostalo zatím alespoň první dávku vakcíny přes 205 tisíc lidí, to je víc než 46 procent. Přes 139 tisíc jich má kompletní očkování, tedy bezmála třetina obyvatel kraje. Za poslední týden lékaři očkovali 19 369 lidí, což je nejméně za posledních sedm týdnů. Důvodem jsou ale dva sváteční dny, kdy se stejně jako o víkendech očkovalo méně. Ve všedních dnech dostává v kraji vakcínu přes 4200 lidí.

Největší počet lidí očkují v centru v Liberci v sousedství krajského úřadu, kde denně dostává vakcínu kolem tisícovky lidí. Zdejší centrum je jedním z mála v kraji, kde očkují i o víkendech a svátcích. Podle vrchní sestry centra Dagmar Gurecké přibývá v poslední době lidí, kteří si přesouvají termín druhé dávky, třeba ze zdravotních důvodů nebo kvůli dovolené. „My jsme v očkovacím centru schopni posunout dávku maximálně o osm dní, pokud ji někdo potřebuje posunout víc, tak jen přes linku 1221," řekla Gurecká. Denně v Liberci očkují kolem stovky dětí a přibývá také samoplátců. „Jsou to Vietnamci, Japonci, ale také lidé z Afriky. Jezdí sem také Švýcaři," dodala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZHHK

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, případy, COVID-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, vakcína, okres Jablonec nad Nisou, Liberec, okres Česká Lípa, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokles nakažených koronavirem se zastavil i v Libereckém kraji. Za poslední týden případů mírně přibylo  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.