Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mnichovo Hradiště se k Libereckému kraji nepřipojí, bude s ním ale úzce spolupracovat

Mnichovo Hradiště zůstane i nadále součástí Středočeského kraje. Dohodli se tak koncem minulého týdne zástupci Libereckého a Středočeského kraje. Předmětem jednání byla i intenzivnější spolupráce obou krajů.

Otázkou možného připojení Mnichova Hradiště k Libereckému kraji se zastupitelé města zabývali už na podzim loňského roku. „Blízkost ke krajskému městu Liberec, společná historie, provázanost díky Českému ráji a frustrace z minulého vedení Středočeského kraje vedly k prověření možnosti připojení Mnichova Hradiště právě k Libereckému kraji. Územní změna by ovšem nebyla ani jednoduchá, ani rychlá. V současné chvíli by vynaložené úsilí neodpovídalo přínosům pramenícím ze spojení,“ uvedla tisková mluvčí Krajského úřadu Libereckého kraje Andrea Fulková.

Setkání se uskutečnilo koncem minulého týdne v Mnichově Hradišti na pozvání tamějšího starosty Ondřeje Lochmana. Kromě něho se jednání zúčastnili hejtman Libereckého kraje Martin Půta, hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková a starosta Turnova Tomáš Hocke. Cílem bylo představit výstupy prověřovací analýzy a témata vzájemné spolupráce.

Analýza jasně ukázala na pět oblastí, ve kterých budou Liberecký a Středočeský kraj s Mnichovým Hradištěm a Turnovem dále spolupracovat. Jedná se o modernizaci a zrychlení železničního spojení mezi Libercem a Prahou, projekt cyklotrasy Greenway Jizera nebo srovnání tarifů veřejné dopravy. Čtvrtým tématem je užší spolupráce mezi městy Turnov a Mnichovo Hradiště a pátým společný postup v propagaci a péči o CHKO Český ráj.

„Každý půlrok se budeme pravidelně potkávat a plánovat, jak a kam se společně budeme ubírat. Pro mě už to, že dorazili oba hejtmani, a že hejtmanka Pecková, od té doby, co je ve funkci, navštívila Hradiště dvakrát, je příjemná změna v zájmu o náš region. To jsme dřív neznali,“ dodal starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Rulíková

Štítky Liberecký, Středočeský, Mnichovo Hradiště, Turnov, Liberecký kraj, Středočeský kraj, Ondřej Lochman, Petra Pecková, Liberec, Český ráj, Martin Půta, Tomáš Hocke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mnichovo Hradiště se k Libereckému kraji nepřipojí, bude s ním ale úzce spolupracovat  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.