Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brownfield v centru Liberce se proměnil na družstevní byty. Všechny jsou obsazené

V centru Liberce nedaleko budovy Krajského úřadu vyrostlo na 114 družstevních bytů. Všechny jsou již obsazené. V lokalitě bývalých Montážních závodů vyrostou ještě 90 nájemních bytů pro seniory.

V projektu Oáza v centru se spojilo liberecké Stavební bytové družstvo Sever a společnost COOP Development, která má bohaté zkušenosti s družstevní formou bytové výstavby, zejména v Praze. Všechny byty už jsou obsazené, majitelé teď přebírají klíče, stěhovat se budou v srpnu, řekla mluvčí projektu Hana Tietze.

Projekt Oáza v centru je jednou ze tří etap výstavby v brownfieldu bývalých Montážních závodů v centru Liberce nedaleko budovy krajského úřadu. Jednotlivé etapy mají různé investory. Vedle těch družstevních jsou v nabídce byty do vlastnictví v rámci projektu Rezidence nábřeží, i ty jsou už prakticky vyprodané. Ze 112 bytů v nabídce je volných devět. V současné době se pracuje na Rezidenci RoSa, která nabídne ve dvou propojených domech 90 nájemních bytů pro seniory. Tam má být hotovo začátkem příštího roku.

Náklady přesáhly 500 milionů korun

Celkové pořizovací náklady bytového družstva Oáza na výstavbu tří věží s garážemi přesáhly 507 milionů korun včetně DPH. Členové při vstupu do družstva museli složit alespoň čtvrtinu pořizovací ceny bytu, zbývající část budou hradit formou měsíčního nájemného po dobu 25 let. Z toho bude družstvo splácet svůj úvěr. „Jsme rádi, že se nám podařilo udržet cenu družstevních bytů v Oáze průměrně pod 60.000 korunami za metr čtvereční. Tato cena se ukázala zejména v letošním roce jako velmi atraktivní, neboť ceny jak starších bytů, tak i novostaveb dramaticky rostou. Nebyl tedy problém obsadit všechny byty dlouho před dokončením stavby," řekl předseda představenstva SBD Sever Petr Černý.

Družstevní byty se v Liberci stavěly naposledy před 20 lety, kdy byla nová bytová družstva podpořena státní dotací. Tato družstva aktuálně řeší s městem problém vzájemného vypořádání majetku. Příští čtvrtek bude liberecké zastupitelstvo schvalovat vypořádání s prvním z deseti družstev. „Když se v průběhu výstavby objevily zprávy o zpochybnění závazků měst a obcí vzhledem k družstvům, zaznamenali jsme zvýšený počet dotazů na dotační problematiku. V případě BD Oáza Liberec žádné dotace nebyly a celý dům je vlastnictvím družstva," řekla předsedkyně družstva Coop Anna Ježková. Navzdory současným problémům je podle ní právě spolupráce družstev a měst při nové výstavbě jednou z cest, jak zajistit lidem cenově dostupné bydlení.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Oáza v centru

Štítky ČR, byty, stavby, družstevní, SBD Sever, Liberec, družstvo, stavba, projekt, Praha, Petr Černý, Svaz českých a moravských spotřebních družstev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brownfield v centru Liberce se proměnil na družstevní byty. Všechny jsou obsazené  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.