Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V divadle se bude sedět pohodlněji. Na nové sedačky přispěli i dárci

Po více než padesáti letech nechalo liberecké divadlo F. X. Šaldy vyměnit v hledišti velké scény všechny sedačky v přízemí a na balkonu v první patře.

Na druhém a třetím balkonu se budou sedačky měnit příští léto, jde o investici za bezmála deset milionů korun. Na výměnu sedaček přispěli i diváci. Podle ředitelky divadla Jarmily Levko mají zatím 25 dárců.

Staré sedačky putovaly do kina Varšava

Z více než 440 sedaček jich v řemeslníci v novorenesanční budově během léta vyměnili skoro 270. „Vzhledově jsme se snažili, aby byly co nejvíce podobné těm předchozím, takže jsou zase červené a v tmavém dřevu," uvedla Levko. Podle ní našla nové využití i část starých sedaček. „Ty, co byly ještě použitelné, jsou v kině Varšava. Z toho máme radost, že budou sloužit dál," dodala.

Mezi lidmi se objevili dárci, kteří na nákup sedaček přispěli. Zatím se podařilo vybrat skoro 210 000 korun. „Prodej sedadel stále pokračuje a každý den přibývají dárci, kteří se rozhodli na nové sedačky přispět," dodala obchodní referenta divadla Marie Sokolová. Akce nazvaná Zápis do historie hlediště Divadla F. X. Šaldy potrvá do konce října. Pořízení jedné sedačky stojí 13.794 korun. Kdo přispěje celou částkou, bude mít své jméno na zadní straně nové sedačky. Takových dárců je zatím 14. Možné je přispět i desetinou z ceny sedačky a jméno dárce bude uvedeno na pamětní desce u vchodu do divadla. Takových přispěvovatelů má zatím divadlo 11.

Výměna sedaček završuje rekonstrukci hlediště, která se v historické budově z roku 1883 dělala loni za 4,4 milionu korun. Převládající červenou tehdy nahradila krémová a lépe tak vynikají dekorativní prvky, jako jsou strop či čela balkonu a galerie. Díky úpravám se zlepšila i akustika. Interiér se nyní blíží podobě, jakou mělo divadlo v době svého vzniku.

Šaldovo divadlo po letní přestávce začne hrát už tento týden, open air představení budou od středy do neděle na zámku Lemberk v Jablonném v Podještědí. Prvním představením na domovské hlavní scéně bude Dvořákova opera Jakobín v pátek 20. srpna a první premiérou o dva dny později na malé scéně Společenstvo vlastníků od Jiřího Havelky. Paradoxně teprve poté divadlo slavnostně odemkne 138. sezónu. Ukázkami ze svého repertoáru sezonu zahájí činohra ve středu 25. srpna na náměstí u radnice a o den později na stejném místě operní soubor.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo F. X. Šaldy

Štítky ČR, divadlo, Liberec, sedačky, balkon, hlediště, Jarmila Levko, Varšava, Jiří Havelka, kino, Divadlo F. X. Šaldy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V divadle se bude sedět pohodlněji. Na nové sedačky přispěli i dárci  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.