Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Čtvrtina lůžek na harcovských kolejích je volná. Cena mírně vzrostla

Technická univerzita v Liberci je zatím schopna na vysokoškolských kolejí ubytovat všechny zájemce, zhruba čtvrtina z 3084 lůžek je volná. Cena ale mírně stoupla.

Místo loňských 90 korun zaplatí student za noc 96 korun, měsíčně tak ubytování přijde až na 2976 korun. Kolejné ale univerzita zdražovala naposledy před čtyřmi lety a náklady rostou, řekl mluvčí Radek Pirkl. Studenti mají ještě na ubytování čas, akademický rok v Liberci začne 27. září.

Liberecká univerzita nabízí ubytování hotelového typu v areálu Harcov většinou ve dvou nebo třílůžkových pokojích s vlastním zázemím. K dispozici je tam 2552 lůžek, díky výsuvným lůžkům je celková kapacita 3084. Ubytovat mohou i zájemce s omezenou možností pohybu. V ceně ubytování je vysokorychlostní internet, v docházkové vzdálenosti je kampus. V sousedství kolejí jsou sportovní haly univerzity, venkovní sportoviště i studentské kluby a restaurace. K dispozici je menza, která nabízí vedle obědů i snídaně a večeře.

Harcovské koleje několikrát vyhrály anketu

Vysokoškolské koleje v Liberci v minulosti opakovaně vítězily v elektronickém hlasování o nejlepší vysokoškolskou kolej roku. Areál prošel před více než deseti lety nákladnou rekonstrukcí u příležitosti šampionátu v lyžování v roce 2009. Škola ale do jeho modernizace dál investuje. „Přes léto prošlo rekonstrukcí hlavní venkovní žulové schodiště v centru harcovského areálu, které vede k tělocvičnám a k autobusové zastávce, na několika pokojích bloku D jsme vyměnili podlahové krytiny. Největší prázdninovou stavební akcí je určitě výměna ocelové lávky, která je spojnicí s kampusem," doplnil Pirkl.

I v Liberci ale přibývá studentů, kteří před bydlením na koleji dávají přednost soukromí. Studentům nabízí ubytování třeba vila Harcov zhruba dva kilometry od kampusu, kde měsíc bydlení přijde ve dvoulůžkovém pokoji na 3700 korun, jednolůžkový na 4000 až 4500 korun. Studenti si také stále častěji pronajímají byty, ceny šly ale nahoru. Garsonku či jednopokojový byt lze v Liberci pronajmout i od 4500 do 9000 korun za měsíc, větší byty od 12 000 korun nahoru, nabídka je ale poměrně omezená.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto skyshots.cz

Štítky koly, byty, vysoké, koleje, Liberec, Technická univerzita v Liberci, univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtvrtina lůžek na harcovských kolejích je volná. Cena mírně vzrostla  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.