Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zažijete bod nula. Během Noci vědců v Liberci vás vrátí do vaší první vteřiny

PR článek

Vyrobíte si hodiny, zjistíte, za jak dlouhou se vymění buňky v těle, a na simulátoru prožijete narození dítěte. To a další zážitky nabídne Noc vědců, kterou pořádají Technická univerzita v Liberci spolu s IQLANDIÍ. Letošním tématem je čas, tak si ho hlídejte – začíná se v pátek 24. září 2021 v 17 hodin.

Několik desítek stanovišť, na kterých budou moci návštěvníci zažít, jak odkapává čas, nabídnou v kampusu TULky a v liberecké iQLANDII.

„Přijďte k nám, je to opět možné. Po distančním ročníku zveme na Noc vědců opět naživo. Ale protože o loňské online expozice a akce byl také velký zájem, několik jsme jich pro návštěvníky připravili také letos, říká hlavní organizátorka Noci vědců v Liberci Bianca Lamrová z Oddělení komunikace a marketingu Technické univerzity v Liberci.

Jednou z nich je třeba online hra, ve které mohou návštěvníci simulovat frontu. Možná se ptáte, kdo by to dělal. Když ale v aplikaci zahýbáte s několika parametry a zjistíte, že fronta se náhle dala plynule do pohybu, nebo se naopak zadrhla úplně, chytne vás to. Přinejmenším si uvědomíte, kolik času ve frontách trávíme a jak by to šlo změnit.



Můžete se také stát přímo tvůrci času, a to jako hodináři. Na workshopu si vyrobíte hodiny, osadíte do nich hodinový strojek a vyzdobíte si chronometr dle svého přání. Výborný trénink trpělivosti a rukou vhodný pro celou rodinu.

Na jiném místě vám ukáží životní cyklus buňky a také odpovíme na otázky: z kolika buněk se skládá lidské tělo a kolik času je potřeba, aby se buňky obnovily. Zjistíte, že tentýž člověk opravdu dvakrát do jedné řeky vstoupit nemůže.

Téměř povinným stanovištěm k tématu je výklad s ukázkami o tom, jak a čím lidstvo měřilo čas. Dojde i na pálení kočičího ocasu. Bolestivé pro kočky, ale hojně užívané především při měření času při pionýrských zaoceánských plavbách. 

Čas v bodu nula

Pocítite také počátek toho všeho zde i vás samotných. Na simulátoru porodu prožijete okamžik zrození, tentokrát však z pohledu diváků nebo porodníků, a v planetáriu iQLANDIE vás provedou časem od okamžiku zrození vesmíru.

Sledujte web liberecké Noci vědců.

Noc vědců je popularizační akce, která má ukázat, že věda není nudná a na čem vědkyně a vědci pracují. Koná se po celé Evropě vždy ve stejný den. V České republice ji máme od roku 2005 a je zastoupena českými univerzitami, vědeckými ústavy, hvězdárnami a dalšími institucemi. V současnosti probíhá akce pod národní koordinací ostravských univerzit (OU a VŠB – TUO). V roce 2020 se právě zmíněným univerzitám podařilo získat prestižní evropský projekt Marie Curie-Skłodowská, díky kterému se česká Noc vědců dostává i na evropskou mapu. Letos se do Noci vědců zapojí 20 českých univerzit a 40 dalších institucí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Noc vědců, tul, univerzita, Liberec, Technická univerzita v Liberci, Marie Curie-Skłodowská, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zažijete bod nula. Během Noci vědců v Liberci vás vrátí do vaší první vteřiny  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.