Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ocenění pro spisovatele Jaroslava Rudiše. Dostane vyznamenání od německého prezidenta

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier ocení Záslužným řádem Spolkové republiky Německo 16 lidí za jejich kulturní činnost, mezi vyznamenanými bude i český spisovatel a turnovský rodák Jaroslav Rudiš. Oznámila to kancelář hlavy německého státu. Řády předá Steinmeier 1. října u příležitosti Dne německé jednoty, který země slaví 3. října.

Úřad německého prezidenta sdělil, že řády prezident udělí se zvláštním ohledem na kulturní život v Německu. „Šest žen a deset mužů se mimořádným způsobem zasadilo za umění a kulturní život, který byl koronavirovými omezeními obzvláště zasažen," uvedla Steinmeierova kancelář.

Rudiše, který dlouhodobě žije v Berlíně, označil Steinmeier za jednoho z nejangažovanějších stavitelů mostů mezi Německem a Českem. „Jaroslav Rudiš se jako společenskopoliticky angažovaný Evropan i v německém tisku opakovaně hlásí o slovo a svou prací ukazuje, že hranice lze překonat a že kultura to zvládne i pandemických časech," uvedla prezidentova kancelář.

Rudiš se proslavil romány jako Grandhotel nebo Konec punku v Helsinkách či komiksovou trilogií Alois Nebel. Román Winterbergova poslední cesta, který vyšel v roce 2019, napsal již německy. V češtině kniha, za níž byl autor v roce 2019 nominovaný na prestižní cenu Lipského knižního veletrhu a v roce 2020 za knihu získal ocenění Chamisso-Preis/Hellerau, vyjde 14. října.

Jejím hrdinou je Jan Kraus, pečovatel, který se v Berlíně stará o umírající. Pochází z Vimperku, od roku 1986 žije v Německu. S umírajícími tráví poslední chvíle jejich života. Jedním z těch, které převáží na druhý břeh, je Wenzel Winterberg, rodák z Liberce, který je stejně starý jako tamní krematorium i Československá republika.

Téměř stoletý muž trpí "záchvaty historie", celý život pracoval jako tramvaják a nikdy nestudoval, ale přesto toho ví o historii hodně. Jednoho dne Krause požádá, aby s ním vyrazil na poslední cestu střední Evropou. Společně se vydají vlakem z Berlína do Sarajeva podle starého bedekru pro Rakousko-Uhersko z roku 1913. Putují po stopách Winterbergovy dávné lásky Lenky, která se ztratila na začátku poslední války.

V němčině napsal Rudiš i grafický román Nachtgestalten (Noční chodci), na kterém spolupracoval s rakouským ilustrátorem Nicolasem Mahlerem.

Na konci srpna Rudiš doprovázel Steinmeiera na jeho cestě vlakem z Berlína do Prahy. Rudiš tehdy ČTK řekl, že vlaky spojující českou a německou metropoli jsou pro něj symbolem svobody, proto i symbolicky vnímá způsob dopravy, jaký Steinmeier pro návštěvu Česka zvolil.

Spolu s Rudišem ocení prezident mimo jiné cellistu Jana Voglera, filmového režiséra Christiana Petzolda nebo skladatele a akordeonistu Tobiase Morgensterna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sprachsalz

Štítky Jaroslav Rudiš, turnov, liberec, spisovatel, ocenění, Německo, Frank-Walter Steinmeier, Berlín, Česko, vyznamenání, Christian Petzold, Jan Kraus, Jan Vogler, Nicolas Mahler, Tobias Morgenstern, Lipský knižní veletrh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ocenění pro spisovatele Jaroslava Rudiše. Dostane vyznamenání od německého prezidenta  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.