Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Atmosféra kolem Turówa houstne. Polský premiér odmítá Babiše, český velvyslanec musí na kobereček

Hra o Turów nabírá na obrátkách. V posledních dnech odmítl polský premiér Morawiecki účast na summitu V4 kvůli účasti premiéra Babiše a jeho přístupu k řešení situace ohledně hnědouhelného dolu u českých hranic. Polské ministerstvo zahraničí si zase pozvalo českého velvyslance. Dnes pak míří do Prahy polští vyjednávači o Turówu. Vše odstartovalo na začátku týdne, kdy Soudní dvůr EU stanovil pro Poláky pokutu 500 tisíc eur denně.

Pro Poláky je Turów důležitý, vyrobí až sedm procent energie země. Podle tamních odborů by zavření dolu znamenalo zdražení energie i její výpadky. Důl navíc zaměstnává skoro 2400 lidí, kteří by přišli o práci. Navíc elektrárna v Turówu je podle polské strany jediným zdrojem tepla pro obyvatele Bogatynie a okolí.

Vyměřená pokuta ale rozlítila polského premiéra Morawieckého. „Jestli budeme muset platit, se ještě uvidí. Použijeme všechny právní prostředky a politické a sociální argumenty. Neohrozíme zdraví a život Poláků," uvedl.  Vadímu mu také přístup české vlády. Polákům by se prý vyplatilo spíš platit pokutu a důl nechat otevřený, než české straně vyjít vstříc s jejími podmínkami. Ty přitom znají jen vyjednávací týmy a veřejnost tak nemá možnost je posoudit.

Na postup Morawieckého přitom zní kritika i z Polska. Jeden z posledních opozičních listů v zemi Gazeta Wyborcza napsal, že Morawieckého postup v řešení Turówa připomíná šíleného řidiče, který se řídí s autobusem plným svých krajanů po české dálnici v protisměru. „V případu Turówa jsme se všichni Poláci stali rukojmími Mateusze Morawieckého, vlády PiS a její bezradnosti,“ napsal deník.

Olej do ohně přililo i polské ministerstvo zahraničí, které si pozvalo českého velvyslance. Oficiálně sice neřeklo, že jde o Turów, je to ale velmi pravděpodobné.

Situaci se tak snaží mírnit například maršálek dolnoslezského vojvodství Przybylski i jeho český protějšek Martin Půta. Podle něj mohla být dohoda už dávno na světě, jednání ale zkomplikoval vlastník dolu, který odmítl jakékoliv jiné řešení, než stávají pokračování těžby. „Pevně věřím, že oba premiéři si nakonec najdou čas sednout si ke společnému stolu a dohodnou se na kompromisu, který bude přijatelný pro obě strany. Na úrovní obcí a krajů, kterých se to v obou zemích týká, jsme se na nutnosti vzájemné dohody už dávno shodli. Stejně tak jako český a polský ministr životního prostředí,“ řekl český hejtman.

Už dnes zamířila do Prahy další delegace vyjednávačů v čele s polským ministrem klimatu Michalem Kurtykou. Podle něj má na vyhrocenou situaci vliv i předvolební kampaň českých politiků. Sám věří, že po volbách se situace uklidní a přijde i řešení.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky turow, polsko, morawiecki, dohoda, babiš, Andrej Babiš, Důl Turów, Mateusz Morawiecki, Soudní dvůr Evropské unie, Praha, Vláda ČR, Martin Půta, Piotr Gąsiorowski, Právo a spravedlnost, Bogatynia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Atmosféra kolem Turówa houstne. Polský premiér odmítá Babiše, český velvyslanec musí na kobereček  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.