Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nová Kunratická má zelenou. Bude to jedna z nejkrásnějších částí města, věří náměstek

Téměř sedm set nových bytů, dům pro seniory, školka i umělecká díla a zeleň. Za sídlištěm Kunratická ve směru na Jablonec vznikne vlastně nová liberecká čtvrť Nová Kunratická a její vznik je zase o kousek blíž. Plánovací smlouvu totiž schválila rada města a nyní zamíří do zastupitelstva. Pro investora jde o investici asi tří miliard korun.

Právě projednání plánovací smlouvy je prakticky zelená pro výstavbu, rozhodně to ale není tak, že už zítra se začne stavět. „Je to záměr, který přesahuje toto volební období a několik volebních období potrvá. Začátek byl u bývalého náměstka Korytáře, kdy bylo uzavřeno memorandum mezi městem Liberec a investorem,“ uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

Nové Lidové sady

Pro investora ale jde o důležitý moment. Právě na plánovací smlouvu je totiž navázána celá řada další procedur a dokumentů, fakticky ale dává razítko, že stavět se bude moci. „Měla by to být jedna z nejkrásnějších městských částí, které budeme mít,“ myslí si Šolc. Primátor dokonce Novou Kunratickou přirovnal k Lidovým sadům. „Mělo by vzniknout kvalitní sídliště typu zahradní město. Podobně vznikly před 120 lety třeba Lidové sady,“ řekl Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Právě město se s investorem dohodlo na celé řadě věcí, které postaví právě investor a poté je městu předá. Z třímiliardové investice půjde 65 milionů na nové chodníky, mateřskou školku, lesní cesty, ale i kvalitnější materiály, které investor bude muset použít. „Je to přibližně o 15 milionů více, než mu určují naše obecné podmínky. Díky aktivnímu přístupu Kanceláře architektury města a Rady architektů se s investorem povedlo dohodnout podmínky, díky kterým vznikne v dané lokalitě skutečně unikátní území,“ dodal primátor.

„Počítá se i s řadou herních míst a prvků. Pro děti tam bude například basketbalové hřiště nebo několik workoutových míst. Součástí dohody jsou i adaptační opatření proti suchu. Vznikne tam i několik otevřených vodních ploch, ale také chodník, který místo propojí se starým sídlištěm v Kunraticích. Developer bude současně investorem hlavní příjezdové komunikace,“ říká vedoucí Kanceláře architektury města Liberec Jiří Janďourek.

Pozemky město směnilo s investorem

Nová Kunratická se řeší několik let. Část pozemků v lokalitě mělo původně samo město, které se za bývalého vedení chtělo na výstavbě podílet. Nové vedení města ale s investorem, do jehož skupiny patří i liberecká stavební firma Syner, dohodla na výměně pozemků. Liberec při směně získal pozemky v centru města v lokalitě Papírového náměstí. Opozici se tehdy směna nepozdávala a snažila se napadnout znalecké posudky. Zastupitelé ale výměnu schválili a investorovi ještě doplatili více než dva miliony korun.

Právě v lokalitě Papírového náměstí chce město vytvořit takzvanou kreativní čtvrť, nyní zachraňuje továrnu Linser. Na pozemcích, které získalo, ale jinak zatím otevřelo dočasné parkoviště.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky nová kunratická, byty, výstavba, Liberec, Syner, investor, sídliště, Jablonec, pozemek, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Nejkrásnější částí čeho, ty vole???

Pátek, 15. října 2021, 16:49Odpovědět

Nová Kunratická má zelenou. Bude to jedna z nejkrásnějších částí města, věří náměstek  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.