Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nový poslanec Jan Berki: Nechci ztratit kontakt s prostředím, které budu zastupovat

Z osmi poslanců, kteří budou Liberecký kraj zastupovat ve Sněmovně, je jeho jméno zřejmě nejpřekvapivější. Čerstvě čtyřicetiletý Jan Berki je vysokoškolský pedagog a také liberecký zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj. Ve vysoké politice je úplným nováčkem. Na co se chce zaměřit? Bude i nadále učit na liberecké univerzitě? A jak se dívá na kroužkování, které málem zničilo koaličního partnera Piráty?

První otázka je trochu jako pro Karla Gotta ve Slavíkovi, ale přesto, čekal jste, že se dostanete do Sněmovny?
Kdybych odpovídal jako Karel Gott, tak řeknu, že opravdu nečekal.  Já jsem to vnímal tak, že nějaké šance jsou, ale také to nemusí vyjít. Bral jsem to tak nějak 50 na 50. 

S tím souvisí i kroužkování, na které doplatili Piráti. Například hejtman Půta nebo primátor Zámečník ke kroužkování vyzývali, i když to bylo proti původní dohodě. Jak se na toto díváte?
Já to takhle černobíle nevidím. Navíc vyjádření ani jednoho z politiků, ať už je různí lidé vnímají různě, nevedla k rozhodování voličů napříč celou republikou. Řekl bych, že bohužel Piráti spíše doplatili na silnou antikampaň, která byla proti nim vedena. A kroužkování bylo tak spíše jejím důsledkem. Nasvědčují tomu již i publikované analýzy a také reakce, které jsme dostávali v průběhu kampaně a které dostáváme i nyní. Ale na hodnocení je brzy, nyní jsou v něm ještě spíše emoce. Upřímně se v tom nyní nechci příliš pitvat. Určitě se k tomu vrátíme, ale atmosféra je ještě příliš zjitřená, čehož někteří i zneužívají. 

Jste vystudovaný učitel, školství pro vás bude jako pro poslance prioritou. Na co se chcete zaměřit? Jak by školství mělo vypadat?
Chtěl bych přispět k tomu, že se o změnách otevřeně diskutuje, dělají se postupně a s dostatečnou podporou. Měl jsem tu čest se podílet přímo na programu koalice Pirátů a Starostů, takže mou odpověď byste našel tam. Mojí osobní prioritou je systém podpory profesního růstu pedagogických pracovníků. Najít způsob jak podpořit jejich vzdělávání, inspirování se od sebe navzájem, zapojení kvalitních učitelek a učitelů do metodické či inspekční činnosti, podpory začínajícím učitelům a také  studentkám a studentům učitelství. Chceme, aby do školy chodili rádi jak žáci, tak učitelé.

Jan Berki je učitel, vysokoškolský pedagog a komunální politik, od října 2014 zastupitel města Liberec, člen a místopředseda hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Ve Sněmovně bude nováčkem, dostal se do ní díky kroužkování, ze třetího místa přeskočil druhého Tomáše Martínka z Pirátů.

Mluví se i o tom, že STAN by rád měl funkci ministra školství. Lákala by vás funkce i na ministerstvu, ať už v jakékoliv roli? Co rovnou ministr?
Personální otázky se teprve stanou věcí jednání koalic. Já jsem kandidoval do Poslanecké sněmovny, takže spíše vidím svou roli v příslušném výboru. S ministerstvem ale budu v čilém kontaktu. Poslankyně a poslanci by měli být právě součástí otevřené diskuse o změnách. Do vysoké politiky teprve nakukuji a člověk má sbírat zkušenosti postupně, takže na ministerský post je čas (smích).

Jaké jsou vaše další priority ve Sněmovně?
Další priority vychází ze zkušeností zastupitele. Jednou z dalších priorit je úprava stavebního zákona. K diskusi je také rozpočtové určení daní, tedy kolik a na co posílá stát obcím peníze. Pak je zde trochu specifická otázka železničních rychlotratí.

Zkušební období na univerzitě

Andrej Babiš mluví o poslanecké sněmovně jako o žvanírně, vy máte zkušenosti už z libereckého zastupitelstva, která jsou někdy velice dlouhá. Jste tedy i z Liberce trochu připravený na schůze v poslaneckých lavicích?
To je právě rozdíl mezi komunálním politikem, který je zvyklý na sice někdy dlouhou, ale demokratickou diskusi, a politikem, který je ve skutečnosti zvyklý stát řídit jako svou firmu, kde všichni musí poslouchat jeho. 

Učíte na vysoké škole, jste zastupitel v Liberci. Hodláte zaměstnání i funkci zastupitele skloubit s rolí poslance?
Na obě otázky ještě definitivní odpověď nemám. S panem děkanem jsme se domluvili na zkušebním období a s kolegyněmi a kolegy ze zastupitelského klubu ještě musím věc prodiskutovat. Je ale jasné, že například již nepovedu klub jako jeho předseda, nebudu ve výboru zastupitelstva pro vzdělávání a také předám vedení a aktivity komise místní Agendy 21. Prioritou tak bude výkon poslaneckého mandátu. Pokud se ukáže, že to skloubit nezvládám, přistoupím k dalšímu omezení aktivit jak na univerzitě, tak na městě.

Na Liberec tedy nezanevřete? 
To určitě ne. Když jsem před 20 lety do Liberce přišel, zamiloval jsem si ho. Nadále tady budu žít, nechci ztratit kontakt s prostředím, které mimo jiné budu zastupovat.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TUL

Štítky Jan Berki, poslanec, sněmovna, rozhovor, starostové pro liberecký kraj, Liberecký kraj, preferenční hlasování, Česká pirátská strana, poslanecká sněmovna, univerzita, Liberec, Karel Gott, Poslanecká sněmovna ČR, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový poslanec Jan Berki: Nechci ztratit kontakt s prostředím, které budu zastupovat  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.