Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecká knihovna dnes otevírá novou výstavu k výročí bojů o libyjský přístav Tobruk

Liberecká krajská knihovna dnes zahájí výstavu k 80. výročí bojů o libyjský přístav Tobruk za II. světové války. Návštěvníky seznámí i s osudy pěti Liberečanů, kteří se v roce 1941 vyznamenali při obraně Tobruku.

Podle autora výstavy Jana Hněličky mezi ně patří například Karel Benák nebo Stanislav Hnělička. „Jejich příběhy pracovníci knihovny zpracovali v rámci Databáze regionálních osobností Libereckého kraje," řekl autor výstavy a historik knihovny. Na výstavě nazvané Hrdinové od Tobruku budou ve druhém patře knihovny informační panely s velkoformátovými snímky, z nichž řada doposud nebyla publikována.

Tobruk obléhal německý Afrikakorps a italská armáda od dubna do prosince 1941. „Díky odvaze jeho obránců, mezi něž patřili i českoslovenští vojáci, se přístav podařilo uhájit, a zabránit tak zkrácení zásobovacích tras Rommelových vojsk, která by jinak postupovala dále do Egypta a k Suezskému průplavu," uvedl Hnělička. Do obrany strategického libyjského přístavu byl podle něj zapojený i Československý pěší prapor 11 - Východní pod vedením legendárního velitele Karla Klapálka.

Součástí výstavy bude také prezentace válečné techniky obou znepřátelených stran od libereckého modelářského Spolku přátel letectví. Výstava potrvá do 12. listopadu a knihovna ji pořádá ve spolupráci s Československou obcí legionářskou Jednotou Liberec. Vernisáž se koná v pondělí 18. října od 18:00 ve velkém sále a její součástí bude beseda s režisérem filmu Tobruk Václavem Marhoulem, který zároveň představí svůj nedávno vydaný Deník tvrdohlavého režiséra. Publikace zachycuje den po dni jeho prožitky při tvorbě tohoto válečného snímku oceněného třemi Českými lvi a dalšími mezinárodními oceněními. V pondělí 25. října se uskuteční Hněličkova přednáška zaměřená na průběh bojů o přístav Tobruk.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajská vědecká knihovna Liberec

Štítky literatura, historie, knihovny, Liberec, knihovna, výstava, Tobruk, druhá světová válka, Stanislav Hnělička, Afrikakorps, Karel Klapálek, Václav Marhoul, Liberecký kraj, Egypt, Suezský průplav, Český lev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká knihovna dnes otevírá novou výstavu k výročí bojů o libyjský přístav Tobruk  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.