Aktuálně

V Pihelu boural mladík s čerstvým řidičákem. Bilance: 8 zraněných, 2 těžce více...

Naivní divadlo uvede v sobotu novou inscenaci Vánoce aneb Příběh narození více...

Liberecký kraj letos Ještěd koupit nestihne více...

Restauraci hotelu Petra připravil první den kontrol o šedesát procent hostů. Lidé jsou vyplašení, říká majitel

Autoři | Foto Hotel Petra

Restauraci hotelu Petra v Liberci připravily dnešní kontroly bezinfekčnosti zhruba o 60 procent zákazníků, kteří do ní běžně chodí na obědy. Někteří vůbec nedorazili, jiní raději zvolili oběd s sebou, řekl majitel hotelu Aleš Havlík. Denně tu podle něj obědvá kolem stovky lidí, dnes byla restaurace přes obědy poloprázdná.

O povinnosti personálu restaurací kontrolovat bezinfekčnost hostů rozhodl končící kabinet premiéra Andreje Babiš (ANO) 20. října, zkrátila se zároveň doba platnosti testů na koronavirus. Opatření vyvolalo kritiku některých hospodských, podle kterých stát přenáší odpovědnost za šíření epidemie na majitele a provozovatele gastro služeb. Restrikce podle nich povedou k úbytku hostů a dalšímu poklesu tržeb. Zástupci iniciativy Chcípl PES, která se později změnila na politické hnutí Otevřeme Česko, dnes uvedli, že zhruba 400 restaurací kontroly dodržovat nebude.

„To kontrolování hostů nemá ani žádný stoprocentní právní podklad, jediné, co to přineslo, je naprosto citelný pokles zákazníků," doplnil Havlík. U stálých hostů podle něj personál už většinou ví, zda jsou očkovaní nebo po prodělané nemoci, ostatních hostů se ptá. „Někdo odpoví že je očkovaný, někdo se ale na místě otočí a odejde," dodal majitel, který se obává dalších dopadů na provoz restaurace. „Lidi jsou vyplašení, nevíme, jak to bude vypadat dál, máme objednané kapely, nasmlouvané akce a večírky a teď nevíme, co bude," dodal.

Hotel Petra koronavirus v posledních dvou letech výrazně poznamenal, podnik připravil o velkou část tržeb. „Kdybych neměl ještě obchod s učebnicemi, už bych asi musel zavřít," poznamenal majitel. V květnu po otevření restaurací se podle něj klienti vrátili, i tržby byly přes léto dobré, teď se obává, co bude na podzim. Koronavirová situace v Libereckém kraji přitom není tak špatná jako třeba v moravských krajích, pravidla pro restauratéry ale platí v celé zemi stejná.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky ČR, restaurace, koronavirus, Liberec, hotel, Andrej Babiš, ANO 2011, Hnutí PES, Česko

Komentáře

Dana Červenková

V zahraničí funguje a Češi jsou "vyplašení "

Středa, 3. listopadu 2021, 09:16Odpovědět

Hana Kristanova

Nevím, proc si zastavate pořád nezodpovědných neockovanych, to očkovaní by se měli bouřit, že jsou neustále ohrožováni. Prostě byznys za každou cenu!

Úterý, 2. listopadu 2021, 05:27Odpovědět

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.