Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V OC Forum probíhá tradiční sbírka vánočních ozdob pro Centrum Amelie

V OC Forum probíhá již tradiční sbírka vánočních ozdob a dekorací pro liberecké Centrum Amelie. Výtěžek z jejich prodeje využije na pomoc onkologicky nemocným a jejich rodinám.

Předměty do sbírky mohou lidé až do 30. listopadu přinést přímo do Centra Amelie v Krajské nemocnici Liberec, do Krajské vědecké knihovny v Liberci nebo do Drogerie Jasmín v Mnichově Hradišti. Prodávat je pak budou dobrovolníci u stánku v libereckém OC Forum od 10. do 16. prosince, řekla koordinátorka centra Petra Kuntošová.

Výtěžek půjde na bezplatnou pomoc pro nemocné

„Sbírkou a následným prodejem vánočních předmětů se snažíme zajistit bezplatné služby pro nemocné i v této finančně náročné době. A s pomocí těchto služeb jim usnadnit zvládání nemoci a následný návrat do běžného života. Cílem akce je také publicita našich služeb, aby lidé věděli, že se v případě onkologické nemoci mají kam obrátit o pomoc," doplnila Kuntošová. Díky darům a podobným projektům může podle ní centrum poskytovat nemocným i jejich blízkým své služby zcela zdarma.

Amelie bude darované předměty prodávat za ceny nižší, než jsou ceny v obchodech. Lidé tak mají příležitost zbavit se nepotřebných vánočních ozdob a dekorací nebo si naopak nějaké nakoupit, zútulnit si domov a přispět na dobrou věc. „Loni jsme utržili 40 000 korun, získané peníze nám pomáhají i letos zajistit například sociální poradenství nebo psychologickou podporu, které jsou pro nemocné s rakovinou či jejich blízké důležitou součástí péče. Vzhledem k přetíženosti zdravotnického personálu není ale bohužel reálné ji získat v samotných zdravotnických zařízeních," řekla koordinátorka projektu. Peníze podle ní pomohou také například s financováním různých aktivizačních činností, jako je plavání nebo zdravotní cvičení.

Podpora onkologicky nemocných v sociální a psychické oblasti má pozitivní vliv jak na zvýšení úspěšnosti léčby, tak na návrat do běžného života po ní. „Kontakt na Amelii jsem získala v čekárně onkologie, když jsem potřebovala zjistit, zda mám nárok, a jak žádat o invalidní důchod. Důchod mi byl přiznán a já nadále využívám plavání a vycházky s Amelií, abych se udržela alespoň v nějaké kondici a na čerstvém vzduchu přišla na jiné myšlenky. Ještě že jsou tyto služby zdarma, žiji sama a finančně bych si to nemohla dovolit," řekla paní Dana, která je jednou z klientek Amelie v Liberci.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto congerdesign/pixabay

Štítky sociální, zdraví, rakovina, Vánoce, Liberec, vánoční ozdoby, Krajská nemocnice Liberec, Mnichovo Hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V OC Forum probíhá tradiční sbírka vánočních ozdob pro Centrum Amelie  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.