Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hygienu zahltily stovky e-mailů. Setkáváme se s čím dál větší agresivitou, říká hygienik Valenta

Iniciativa zpěváka Daniela Landy a Zlatého špendlíku se dotkla i liberecké hygieny. Tu zahltily stovky e-mailů s žádostmi o informace. Už tak na hranici možností fungující hygiena tak má problém stíhat trasovat nakažené covidem.

„Řešíme zhruba 700 dotazů podle zákona 106, které jsou motivovány výzvou pana Landy. Struktura dotazů je směřovaná tak, aby to bylo co nejvíce komplikované. Například kolik denně v jaké oblasti kontrol vykonáme, nebo jaká je věková struktura lidí v karanténách,“ řekl ředitel krajské hygieny Vladimír Valenta.

Cílem je podle něj zahltit hygienu, která je dva roky v režimu totálního nasazení a vyčerpání. „Systém hygienické služby byl značně oslaben a nebyl stavěn na to, aby fungoval 24 hodin denně. Lidé nemají vybrané dovolené, pracují s nesmírným nasazením a do toho, přichází taková akce,“ dodal.

Iniciativa Zlatý špendlík svou akci s e-maily vysvětluje tak, že lidé na informace mají nárok a mohly by být přístupné na webech hygieny. „Pokud by tyto informace byly dostupné na stránkách krajské hygienické stanice a Ministerstva zdravotnictví ČR, nemuseli bychom k těmto krokům přistupovat. Je nešťastné, že v současné době se veřejnost dozvídá řadu důležitých informací pouze prostřednictvím sociálních sítí, například Ondřeje Dostála nebo hrstky senátorů a poslanců. Netransparentnost úřadů včetně ministerstva snižuje důvěryhodnost, jak se na oficiálních místech pracuje nejen s daty o epidemiologické situaci, ale i o tom, co se skutečně děje v nemocnicích. S čím a kde jsou pacienti hospitalizováni," stojí v prohlášení Zlatého špendlíku.

Šikanózní žádosti

S iniciativou má problém i hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). „Ta iniciativa vede k tomu, že pracovníci na hygienách místo toho, aby řešili trasování a pomáhali, kde je potřeba, odpovídají na šikanózní žádosti nakopírované a všechny stejné,“ myslí si.

Podle něj už se někteří lidé začali obracet i na krajské poskytovatele sociálních služeb. „Přes právní odbor budeme hledat možnosti, jak tyto žádosti hromadně odmítat,“ dodal.

Hejtman si myslí, že jde jen o způsob, jak zahltit systém. „Chtěl bych všechny, co popírají covid a odmítají očkování požádat, aby svá slova o osobní svobodě, která tak rádi používají, implementovali i na to, že někdo jiný zase v rámci své osobní svobody může pomoc od lékařů a hygieny požadovat,“ řekl.

Podle Valenty může iniciativa ohrozit životy lidí. „Odnáší to veřejné zdraví, dotkne se to života a smrti mnoha lidí,“ uvedl. „Na trasování máme vyčleněny veškeré kapacity, ale máme i jiná onemocnění, stovky chorob z povolání, závadnou vodu, zrovna včera jsme dávali zákaz používání pitné vody v jedné obci v Libereckém kraji. A je tu i řada dalších věcí,“ vysvětlil.

Hygienici se nyní setkávají s mnohem větší agresivitou. „Je to jiné než na jaře, kdy jsme cítili podporu. Nyní se setkáváme s čím dál větší agresivitou, která vyvrcholila tímto hyenismem ze strany pana Landy,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky hygiena, zlatý špendlík, e-maily, covid, Vladimír Valenta, agrese, Daniel Landa, špendlík, Krajská hygienická stanice, Liberecký kraj, Martin Půta, Ondřej Dostál, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Hamtil

Vyuzijte ty kapacity, ktere vyuzivate na sikanu a obtezovani stravniku.

Úterý, 16. listopadu 2021, 16:37Odpovědět

Hygienu zahltily stovky e-mailů. Setkáváme se s čím dál větší agresivitou, říká hygienik Valenta  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.