Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Obdiv k Ledecké a třiadvacáté místo. Liberečanka Maděrová prožila olympijskou premiéru

Její výkon zcela zastínila Ester Ledecká, která ve snowboardovém paralelním obřím slalomu obhájila zlatou medaili. Přesto byla teprve osmnáctiletá Zuzana Maděrová spokojená, i když nepostoupila z kvalifikace. Start na olympiádě byl jejím velkým snem.

Liberecká rodačka v kvalifikaci zaostala o bezmála jedenáct sekund za suverénní Ester Ledeckou. Před startem byla nervózní. „Byla jsem hodně stažená strachem, abych nespadla. Olympiáda je jeden závod za čtyři roky a je to těžší než svěťák. Tam, když spadnete, tak třeba za týden jedete znovu. Není tam takový strach. Tady jste na olympiádě, chcete dojet do cíle, zároveň chcete jet rychle a nechcete spadnout. Bylo to hodně těžké na hlavu," řekla Zuzana Maděrová po závodě.

Přesto po dojetí doufala v o něco lepší výsledek. „Jsem ráda, že jsem v cíli, ale zároveň mě mrzí, že jsem nejela trošku rychleji," mrzelo ji.

Mladá snowboardistka má na svém kontě čtvrté místo z juniorského šampionátu z roku 2020. Do olympijské nominace se dostala na poslední chvíli. Doufala jsem, že to vyjde. Před Vánoci jsem byla napsaná, že pojedu. Pak se mi nepovedl jeden závod a rázem bylo téměř jisté, že nepojedu," vyprávěla. Vydařený závod Světového poháru v Bad Gasteinu všechno změnil. „Říkali mi, že když dojedu dva závody do dvacítky, tak pojedu. A já byla devatenáctá. Jenže v dalším závodě jsem spadla," líčila Maděrová nominační peripetie.

Nakonec jí pomohlo, že se jednoho místa vzdali Kanaďané. „Zbytek mého týmu odjel na Ukrajinu a já jsem čekala doma s tím, že kdyby to vyšlo, tak abych nebyla někde v kontaktu s někým. A vyšlo to, i když už jsem se smiřovala s tím, že ne," řekla.

Rodiče z Maděrové mít vrcholovou sportovkyni nechtěli. Dcera je ale nakonec přesvědčila svým zápalem. „Když jsem ale každý den za barákem lezla na kopec s prknem, tak kývli na to, že mě budou vozit na tréninky, a pak se to rozjelo. Teď trénuji každý den, 365 dní v roce a jsem spokojená," řekla s úsměvem.

Na snowboardu jezdí od osmi let, zlomovým okamžikem ale byla olympiáda v Pchjongčchangu, kde Ester Ledecká poprvé zvítězila. „Rodina se tomu směje doteď. Já si to nepamatuju, ale prý jsem ve svých 14 letech prohlásila, že to je poslední olympiáda beze mě. A nakonec to vyšlo," smála se Maděrová.

Svou slavnější krajanku stále obdivuje. „Jen ji vidět je úžasné, je to skvělá inspirace. Je úplně úžasná, nevím, jak to dělá, ale je plná talentu a hrozné píle. Je vidět, že strašně dře. Není to zadarmo a ona je přesný důkaz, že to jde. Dřít každý den a být nejlepší," řekla Maděrová.

Jenže zatímco Ledecká teď přejde na lyže, Maděrová zůstane u prkna. „Když je nejhůř, na skialpech sjedu Ještěd," uzavírá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Český olympijský tým

Štítky zuzana maděrová, olympiáda, peking, snowboard, liberec, olympijské hry, Ester Ledecká, Zimní olympijské hry 2018, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obdiv k Ledecké a třiadvacáté místo. Liberečanka Maděrová prožila olympijskou premiéru  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.