Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Nezapomínejte na chodce a cyklisty, vyzývají primátora Rodiče za klima. Bojí se dlouhé uzavírky průtahu

Řidičům začne v polovině března dopravní peklo. Mosty na průtahu Libercem se budou rekonstruovat. Celé to má trvat rok a půl. Iniciativa Rodiče za klima ale upozorňuje, že životní podmínky se kvůli objížďkám zhorší i chodcům, cyklistům nebo těm, co využívají mhd. Vyzývají proto primátora Zámečníka, aby město myslelo i na ně.

„S obavami sledujeme zprávy o plánované rekonstrukci mostů na průtahu I/35 Libercem. Ulice našeho města jsou už dnes zahlceny automobilovou dopravou a chybí v nich místo pro bezpečný pohyb nebo jiné aktivity,“ píší Rodiče za klima primátoru Jaroslavu Zámečníkovi (Starostové pro LK).

Podle nich je jasné, že rekonstrukce mostů už nelze odkládat, apelují ale, aby město nemyslelo jen na řidiče, ale i na ostatní, tedy chodce, cyklisty a ty co využívají mhd. „Nezapomínejte prosím na chodce, cyklisty a lidi cestující městskou hromadnou dopravou. Naopak, podpořte je, aby ve výsledku co nejvíce lidí využilo jiný způsob dopravy než automobil. Domníváme se, že pokud má uzavírka průtahu trvat 1,5 roku, je to zároveň velká příležitost vyzkoušet něco nového a třeba i oprášit to, co se osvědčilo v minulosti,“ pokračují.

Rodiče za klima nabízí i konkrétní opatření, které by mohly pomoci – zařídit jízdní pruh pro autobusy a cyklisty ve směru Rochlice - centrum, minimálně v ulici Milady Horákové, nejlépe však i v ulici Vratislavická, posílit frekvenci autobusových spojů do Rochlice a do Vesce/Doubí a také více zapojit poskytovatele sdílených kol a koloběžek.

„Všemi doporučeními spolku Rodiče za Klima Liberec, které jsem v souvislosti s chystanou uzavírkou mostů a rekonstrukcí na silnici I/35, obdržel, se budeme spolu s kolegy z vedení města seriózně zabývat,“ uvedl v reakci na otevřený dopis primátor Jaroslav Zámečník.

Podle něj by se návrhy Rodičů za klima mohly realizovat. „Pokud jednotlivé body jejich žádosti získají dostatečnou podporu v radě města, osobně nevidím problém v tom, abychom je postupně uvedli do praxe,“ dodal.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky uzavírka, rekonstrukce mostů, Liberec, rodiče za klima, podnebí, cyklista, primátor, Jaroslav Zámečník, rekonstrukce, Starostové a nezávislí, Liberec VI-Rochlice, Milada Horáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezapomínejte na chodce a cyklisty, vyzývají primátora Rodiče za klima. Bojí se dlouhé uzavírky průtahu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.