Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jediná v Česku, třetí v Evropě. Zoo začala s chovem vzácných žabek listovnic pestrých

Liberecká zoologická zahrada začala s chovem žabek listovnic pestrých. Jedná se o výjimečný a raritní druh, který v celé Evropě chovají kromě Liberce pouze dvě instituce, Merrist Wood and Guilford College ve Velké Británii a německá Zoo Chemnitz.

Žabky už si mohou prohlédnout i návštěvníci zoo. Najdou je za vstupem o pavilonu tropů. Právě pro ně bylo vytvořeno nové paludárium. „Paludárium je kombinace akvária a terária v jedné nádrži, která je osázena živými rostlinami a díky optimální teplotě a vlhkosti přibližuje chovaným zvířatům v co nejvyšší možné míře jejich přirozené prostředí. Naše paludárium má uvnitř nainstalované mlžení, rosení a vodopád. Voda uvnitř teče přes filtrační systém s automatizovaným doplněním vody,“ vysvětlila zooložka Petra Hnidová.

Listovnice je malá žabka, velká je tři až pět centimetrů. Ve volné přírodě žije na severu Jižní Ameriky. Aktivní je v noci, Přes den odpočívá na listech rostlin a spoléhá na své nenápadné maskovací zbarvení. „V klidu je totiž celá zelená a dokonale splývá s podkladem. Zelené zbarvení dokáže přizpůsobit barvě listů,“ dodala.

Žabka listovnice rozhodně nikam nepospíchá

Jedinečný je také její pohyb. „Žába listovnice se zpomaleně pohybuje po hubených a dlouhých končetinách, a přitom odhaluje své výrazné žlutooranžové boky a vnitřní strany končetin s fialovými nepravidelnými pruhy,“ vysvětlila zooložka.

Chov v lidské péči patří k těm náročnějším, protože listovnice jsou velmi citlivé a jejich rozmnožování a následný odchov je ovlivněn mnoha faktory, mezi které patří například stabilní vyšší vzdušná vlhkost a optimální teplota 25 až 28 stupňů Celsia přes den, o pár stupňů nižší v noci.

I proto jsou listovnice pestré v zoologických zahradách chovány poměrně vzácně. V Evropě se jedná pouze o dvě instituce – Merrist Wood and Guilford College ve Velké Británii a Tierpark Chemnitz, odkud bylo šest mladých žabek do Liberce přivezeno. „Pevně doufáme, že listovnice budou u nás prospívat a časem se nám podaří zařadit se mezi další světové úspěšné chovatele tohoto unikátního a vzácného druhu,“ uzavřela Hnidová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Liberec

Štítky zoo, Liberec, zoo liberec, žabka, listovnice, Evropa, Česko, Velká Británie, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jediná v Česku, třetí v Evropě. Zoo začala s chovem vzácných žabek listovnic pestrých  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.