Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

E-maily ze zahraničních domén do liberecké nemocnice nedorazí. Preventivně je zablokovali

Krajská nemocnice Liberec na základě varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost zablokovala příchozí e-maily ze serverů mimo ČR. V důsledku aktivace těchto opatření není dočasně umožněna příchozí mailová komunikace ze serverů nemajících koncovku .cz.

Nemocnice to uvedla na twitteru. Do nemocnice by tak neměly dorazit e-maily například z domény gmail.com nebo třeba yahoo.com. „Je to preventivní krok z hlediska bezpečnosti,“ řekl na dotaz ČTK mluvčí nemocnice Václav Řičář. „Týká se to jenom těch, kteří řeší problém s nedoručením výsledků na covid. Pokud ten problém mají, ať se na nás obrátí telefonicky,“ dodal.

„Vydali jsme doporučení, které bylo v pátek distribuováno ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví všem nemocnicím," potvrdila na dotaz ČTK mluvčí NÚKIB Aneta Nevšímalová. Uvedla, že toto varování navazuje na obdobný dokument, který je veřejně dostupný na stránkách úřadu.

Bezpečnostní doporučení zdravotnickým zařízením směřuje ke snížení kybernetických hrozeb spojených s invazí ruských vojsk na Ukrajinu. „Jedná se o útoky typu Distributed Denial of service (dále jen "DDoS"), tedy odepření služby jejím zahlcením požadavky, a ransomwarový útok, tedy znepřístupnění dat jejich zašifrováním. V doporučení jsou popsány preventivní kroky, tedy jak se vyhnout incidentům způsobeným útoky a reaktivní kroky, tedy jak se zachovat, pokud úrok probíhá," informoval NÚKIB na webu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky nemocnice, počítače, kriminalita, koronavirus, Liberec, NÚKIB, Krajská nemocnice Liberec, Česko, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, Yahoo!, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Gmail, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

E-maily ze zahraničních domén do liberecké nemocnice nedorazí. Preventivně je zablokovali  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.