Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Proměna lesoparku ve Fibichově ulici. Les je prokácený, vznikly zde nové tůně

Lesopark ve Fibichově ulici nedaleko liberecké zoo prošel na podzim revitalizací, kdy byly pokáceny poškozené stromy a zasazené nové. Nyní došlo k vyhloubení šesti tůní, které na jaře přilákají obojživelníky a během roku budou zadržovat vodu z dešťů.

Na podzim bylo v rámci první etapy provedeno kácení poškozených a neperspektivních jedinců, arboristické ošetření dřevin a do korun stromů byly instalovány bezpečnostní vazby. Byly také vysazeny stromy nové a došlo také na výsadbu keřů.

Už letos pak došlo na vyhloubení šesti tůní. „Možná již v jarním období do lesoparku přilákají obojživelníky a další drobné živočišné druhy. Měli by tam naleznout bezpečná útočiště, jelikož vodní hladiny budou z větší části zastíněny stávající vegetací a nemělo by tudíž docházet k značným teplotním výkyvům vlivem slunečního záření. Koruny stromů jim zároveň poskytnou částečnou ochranu před predátory,“ popsala mluvčí radnice Jana Kodymová.


Lesopark ve Fibichově ulici.

Tůně budou mít ještě jeden přínos. „Pakliže dojde vlivem sucha k vyschnutí tůní, budou tato místa čekat na prudké přívalové deště, které nám přináší tolik diskutovaná klimatická změna a pokusí se alespoň částečně zachytit a zmírnit jejich dopad na průtok v nedalekém Jizerském potoce,“ dodala mluvčí.

Město by časem chtělo park zprůchodnit. „Záměr statutárního města Liberce je z lesíku, který je zároveň významným krajinným prvkem, vytvořit průchodný lesopark a odpočinkovou zónu, která bude pomyslně navazovat na Lidové sady, zoologickou a botanickou zahradu a další v okolí přírodně cenná místa," uvedl již dříve náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro LK).

Pokud naproti lesoparku vyroste parkovací dům, jak o tom radnice loni mluvila, návštěvníci zoo by právě přes park chodili do zoo. Vzniknout by tam mohla i naučná stezka.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky fibichova, lesopark, liberec, radnice, tůně, revitalizace, strom, Starostové a nezávislí, Jiří Šolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proměna lesoparku ve Fibichově ulici. Les je prokácený, vznikly zde nové tůně  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.