Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vláda schválila příspěvek pro ubytovatele uprchlíků. Liberecký kraj by měl poskytnout přes pět tisíc míst

Vláda České republiky odsouhlasila kompenzační příspěvek 200 a 250 korun krajům na ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Hejtman vyzval ve čtvrtek ubytovatele v kraji, aby nabídli místa pro běžence. Přibývá osob, které potřebují zajistit ubytování.

Rozhodnutí vlády hejtman Libereckého kraje Martin Půta uvítal, uložila také státním institucím, aby poskytly své ubytovací kapacity běžencům. „Právě státní zařízení využijeme ze všeho nejdřív, poslouží nám jako základ pro vytvoření potřebné ubytovací kapacity pro ukrajinské uprchlíky v našem kraji. O konkrétních krocích jsem již jednal on-line se všemi starostkami a starosty," řekl Půta.

Vláda slíbila kompenzační příspěvek ve výši 200 korun na osobu a noc pro obce a kraje, 250 korun pak pro ostatní ubytovatele. To by podle hejtmana mělo umožnit ve větší míře využít kapacity hotelů, penzionů a ubytoven. Tělocvičny jsou podle něj až poslední možností. „Zvažujeme, zda a v jaké výši ke státní kompenzaci ještě přidáme příspěvek z krajského rozpočtu," doplnil hejtman.

Kraj by měl zajistit více než 5 000 míst

V krajském asistenčním centru pomoci bylo v polovině března poskytnuto 1 320 ubytovacích míst v regionu. Ve srovnání s ostatními kraji by měl Liberecký kraj na základě dohody poskytnout ubytování 5 627 uprchlíkům.

Vláda současně odsouhlasila podmínku, která stanoví, že v případě odmítnutí nabídnutého ubytování ztrácí daná osoba nárok na zajištění ubytování.

„Chtěl bych požádat všechny ubytovatele v našem regionu, aby nabídli volná místa a zavolali na linku krajských hasičů. S každým poskytovatelem ubytování v kraji budeme mít uzavřenou smlouvu. I s těmi, kteří ubytovávali už od 24. února,“ sdělil Půta.

Sběrné místo

Libereckým centrem pomoci Ukrajině prošlo od jeho počátku už více než 6 000 uprchlíků, denně se jedná o stovky osob. Hasiči požádali o pomoc pro KACPU, podle mluvčího HZS LK Jakuba Suchardy chybí hlavně trvanlivé potraviny, jako jsou konzervy a sklenice s hotovým jídlem, instantní polévky, ale také třeba paštiky nebo toustový chléb. Potřeba je mléko pro děti, hygienické potřeby včetně toaletního papíru, vlhčených ubrousků nebo dětských plen.

„Sbírkové místo je otevřeno ve všední dny od 08:00 do 18:00 v budově krajského úřadu vpravo od vchodu do podnikatelského inkubátoru Lipo.ink," dodal mluvčí.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Libereckého kraje

Štítky Ukrajina, uprchlíci, ubytování, Liberecký kraj, vláda, příspěvek, uprchlík, Česko, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda schválila příspěvek pro ubytovatele uprchlíků. Liberecký kraj by měl poskytnout přes pět tisíc míst  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.