Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V liberecké knihovně se uskuteční přednáška k výročí heydrichiády. Velkou akci plánuje příští rok Rovensko

V Liberci bude k 80. výročí nechvalně známé heydrichiády přednáška v krajské knihovně. V Rovensku pod Troskami, jemuž hrozilo vyhlazení podobně jako Lidicím a Ležákům, bude za rok větší vzpomínková akce. 

Heydrichiáda se říká období po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha 27. května 1942. Hned po atentátu bylo vyhlášeno stanné právo a začaly masové popravy. Nacistický teror vyvrcholil v červnu 1942 vyhlazením Lidic a Ležáků. Tisíce lidí nacisté odvlekli do koncentračních táborů, mnoho jich nepřežilo.

V sále liberecké knihovny se tomuto tématu bude v úterý 24. května věnovat v přednášce Eliška Poloprudská, a to v souvislostech s děním v Liberci, což bylo hlavní město Říšské župy Sudety, a politikou jejího představitele Konrada Henleina.

V regionu tehdy asi byla nejvíce ohrožena existence Rovenska pod Troskami nedaleko Turnova. Pietní akcí s rotou Nazdar si to město každoročně připomíná v lednu, vždy druhou sobotu, jak řekla starostka města Jiřina Bláhová. Lednový termín se váže k událostem ze začátku roku 1943, kdy jen díky odvaze některých obyvatel včetně tehdejšího starosty Josefa Kouřila město uniklo vyhlazení.

Za rok bude velká připomínková akce

Větší připomínku proto v Rovensku chystají na příští rok, kdy od těchto okamžiků uplyne 80 let. Kromě lednové piety bude ještě jedna větší akce, nejspíš v červnu. „Datum stanovené nemáme, ale chtěli bychom do toho zapojit i armádu," dodala starostka.

Hrozba vyhlazení Rovenska souvisela s výsadkem paraskupiny Antimony na konci října 1942. Parašutisté měli po represích vyvolaných atentátem na Heydricha navázat zpřetrhané spojení mezi domácím odbojem a exilovou vládou v Londýně. Nebyli však příliš úspěšní. Gestapo se tehdy dostalo na stopu i řídícímu učiteli Karlu Hlaváčkovi z Veselé u Rovenska, u něhož často nacházel úkryt jeden z posledních představitelů odboje - Vladimír Krajina. Hlaváčka gestapáci odvlekli do Jičína, kde mu vyhrožovali, že Rovensko čeká osud Lidic. Ten nakonec pod nátlakem uzavřel s německou tajnou policií písemnou dohodu. Pomůže k dopadení výsadkářů výměnou za životy obyvatel Rovenska pod Troskami.

Dva příslušníci výsadku, Lubomír Jasínek a František Závorka, se ukrývali v domku plavčíka Lukeše na plovárně za městem. Němci domek 16. ledna 1943 obklíčili a k výsadkářům vyslali parlamentáře - starostu Kouřila a učitele Hlaváčka. Parašutisté se nejdříve chtěli prostřílet na svobodu a až na naléhání, že když se nevzdají, hrozí městu vyvraždění, se dobrovolně gestapu vydali. Před tím ale rozkousli ampuli s jedem a zemřeli. Rozzuření nacisté následně po starostovi požadovali seznam 60 lidí, které hodlali popravit. Ten to odmítl s tím, že odpovědnost je na něm a ať popraví jen jeho. Nakonec bylo Rovensko i jejich starosta ušetřeni, důvody dodnes nejsou známy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, historie, válka, Liberecký, Rovensko pod Troskami, knihovna, přednáška, Liberec, Lidice, Karel Hlaváček, Reinhard Heydrich, Vyhlazení Lidic, Konrad Henlein, Vladimír Krajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké knihovně se uskuteční přednáška k výročí heydrichiády. Velkou akci plánuje příští rok Rovensko  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.