Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nové sjezdovky, prodloužení lanovky k tramvaji. Liberec prověří rozvoj areálu na Ještědu

Liberečtí zastupitelé na čtvrtečním zasedání schválili dva body týkající se Ještědu a areálu na jeho svazích. Týká se změn územního plánu, město nechá prověřit variantu prodloužení lanovky ke konečné stanici tramvaje a také rozšíření lyžařského areálu, které naplánoval provozovatel areálu společnost TMR.

„Prověříme trasu možného prodloužení,“ uvedl vedoucí libereckého oddělení úřadu územního plánování Adam Lenert. Podle radního Petra Židka (ODS) se změna územního plánu musí provést i v případě neprodloužení lanovky. „Ke změně územního plánu dojít musí, je to kvůli současné legislativě,“ vysvětlil.

Možné prodloužení lanovky o 650 metrů zastupitelé schválili, větší debata se ale odehrála u bodu budoucího rozvoje lyžařského areálu, kde současný provozovatel TMR naplánoval dvě nové modré sjezdovky nebo retenční nádrže, které by se v létě využívaly ke koupání. To se nelíbilo opozici.

„Nemohu se ubránit skepsi ohledně rozvoje areálu v našich zeměpisných šířkách a nadmořských výškách v době ostře nastupující klimatické změny. Nedává mi to smysl, i když podnikatelsky to asi smysl dává,“ uvedl Jindřich Felcman (Změna pro Liberec/Zelení).

Podle něj by měly být součástí i kompenzace. „Měli bychom myslet na to, aby to ve výsledku bylo klimaticky neutrální. Něco takového by mělo být součástí změny,“ dodal.

Náměstek primátora Jiřího Šolce (Starostové pro LK) s kompenzacemi souhlasí. „Nic nebrání v rámci realizace toho, co ze změny územního plánu vypadne, uzavřít další závazek na zalesňování, ale to je teď předčasné, protože ještě nevíme, jak to bude vypadat. Pokud by mělo dojít k vykácení něčeho, je potřeba to nahradit,“ uvedl.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka je také předčasné řešit konkrétní změny. „Je to podnět. Krajský úřad se vyjádřil, že začne proces posouzení stavby na životní prostředí. Vše bude pečlivě prozkoumáno. Když ten podnět nedáme, nikdy se nedozvíme, jak to ovlivňuje nebo neovlivňuje,“ řekl.

Změny navržené TMR tak nakonec ve výsledku mohou vypadat úplně jinak. „Je to vize, dlouhodobá koncepce toho, jak by areál měl do budoucna vypadat,“ řekl ředitel areálu Jakub Hanuš.

Díky nim by se ale mohlo středisko výrazně posunout. „Pokud se shodneme na tom, že sport na Ještěd vždycky patřil, pojďme z něj udělat moderní celoroční středisko. Všechny věci, které tam jsou navržené, je doprovodná infrastruktura, která je zcela běžná,“ dodal.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Skiareál Ještěd

Štítky Ještěd, lanovka, areál, rozvoj, územní plán, sjezdovky, lanová dráha, Liberec, ODS, Jaroslav Zámečník, Jiří Šolc, Igor Rattaj, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové sjezdovky, prodloužení lanovky k tramvaji. Liberec prověří rozvoj areálu na Ještědu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.