Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Liberci bude výstava poštovních známek v hodnotě stovek milionů. Nabídne i polární exponáty

V Liberci bude za měsíc výstava poštovních známek v hodnotě několika stovek milionů korun. Bude zaměřená na polární známky a také zajímavé polární exponáty. Vystaven bude například i Červený Mauritius, kterých na světě existuje pouze 14 dochovaných kusů.

Evropská výstava poštovních známek a Polar salon Liberec 2022 bude zdarma přístupná od 13. do 16. října ve výstavních prostorách Wellness hotelu Babylon. Budou tam vystavené exponáty z celé Evropy, USA, Austrálie a dalších částí světa.

Mezi nimi budou k vidění i dochované artefakty z prvních polárních výprav včetně prvního dopisu z antarktické oblasti, kde byl vědecký průzkum ještě součástí expedic lovců tuleňů. Uvedl to v tiskové zprávě za organizátory Tomáš Hejda.

Výstava mapuje i první výzkumné výpravy z počátků 19. století, například takzvanou Rossovu antarktickou expedici, z níž se dochoval jeden z prvních známých dopisů z průzkumné expedice v Antarktidě. K vidění budou také vzácné doklady z belgické antarktické expedice a jejího prvního plánovaného přezimování v Antarktidě, ale i kompletní materiály dokumentující první francouzské, německé, britské, švédské a skotské antarktické expedice z počátku 20. století," uvedl Hejda.

Výstava neopomine ani dva soupeře v dobytí jižního pólu - Amundsena a Scotta, kdy zpět se vrátila jen Amundsenova výprava. „Na výstavě bude k vidění jeden z pouhých tří dochovaných kusů oficiálních expedičních obálek a jediný dochovaný dopis zaslaný Amundsenem z Antarktidy. A také dopis poslaný a orazítkovaný kapitánem Robertem Falconem Scottem z 9. února 1911. Jeden z prvních datumů poslaných z Antarktidy, se speciálním přetiskem poštovní známky pro Scottovu expediční poštu," dodal Hejda.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, hobby, filatelie, výstava, Liberec, známky, poštovní, poštovní známka, exponát, Antarktida, Robert Falcon Scott, USA, Evropa, Austrálie, Centrum Babylon Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci bude výstava poštovních známek v hodnotě stovek milionů. Nabídne i polární exponáty  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.