Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Libereckému Sport Parku vzrostly letos náklady na energie na dvojnásobek

Libereckému Sport Parku, jehož součástí je také multifunkční Home Credit Arena, vzrostly už letos náklady na energie na dvojnásobek. Zatímco loni provozovatel za plyn a elektřinu zaplatil zhruba 21 až 23 milionů korun, v letošním roce to bude 48 milionů. Pokud se vezmou v úvahu ceny minulého týdne, tak by se v příštím roce mohly náklady dostat na 96 milionů, řekl Lukáš Přinda, jednatel společnosti SFM Liberec, která provoz arény a celého Sport Parku Liberec zajišťuje.

Ceny, které jsou na trhu teď, jsou podle Přindy zcela nereálné a nekombinovatelné s provozem ledové plochy nebo vytápěním multifunkčních hal. „Ceny, které bychom museli promítnout do nájmů, by byly tak vysoké, že si nedovedeme představit, že by to sportovní kluby nebo uživatelé dokázali zaplatit. Hodina ledu by při dnešních cenách energií mohla stát i 12 nebo 13 tisíc korun. Situaci denně sledujeme, stávají se z nás odborníci na energetiku. Nejsme maloodběrateli, čekáme proto s čím přijde Evropská komise a s čím přijde vláda," dodal.

V areálu libereckého Sport Parku je včetně arény 35 krytých i venkovních sportovišť, zejména pro kolektivní sporty. „Dneska sportuje v areálu přes 40 sportovních klubů, denní návštěvnost areálu je kolem 1500 až 1600 osob. Po covidu zažila velký boom hlavně venkovní sportoviště a atletický stadion, indoorové kapacity jsou z 95 procent zaplněny organizovanou sportovní činností mládeže a mládežnickými kluby," doplnil Přinda.

S vysokými cenami se musel provozovatel největšího sportoviště ve stotisícovém Liberci vyrovnat už v závěru loňského roku, kdy mu dodavatel vypověděl smlouvu na dodávky energií. „Museli jsme tak už loni na podzim nakupovat energie za spotové ceny a uzavírat smlouvy za podstatně vyšší ceny, než jsme očekávali. Zatímco v roce 2021 jsme měli megawatthodinu kolem 435 korun, tak na rok 2022 už jsme nakupovali za 85 eur (v přepočtu 2085 Kč), což se promítlo do provozu a museli jsme se s tím vypořádat," řekl Přinda.

V areálu už museli přistoupit k úsporným opatřením. O uzavření sportovišť ale zatím neuvažují. Nejistota kolem cen energií je ale podle Přindy důvodem, proč má většina klubů zatím smlouvy jen do konce letošního roku. „Je to navázáno na odběr energií. Dnes tvoří téměř 80 procent nájmu. Může se stát, že nakonec budeme na spotových cenách a budeme cenu dělat měsíc od měsíce, což je dnes nepředstavitelné, ale i za pandemie jsme museli dělat rozhodnutí, která jsme nečekali," dodal Přinda.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sport park Liberec

Štítky ČR, sporty, kondice, energie, Liberec, Lukáš Přinda, Home Credit Arena, sportoviště, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libereckému Sport Parku vzrostly letos náklady na energie na dvojnásobek  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.