Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Liberec ocenil pedagoga Františka Hercla. Bojoval proti nacistům a pět let strávil ve vězení

V uplynulých dnech ocenilo vedení města Liberce medailí pedagoga Františka Hercla za přínos v oblasti vzdělávání. V minulosti se Hercl navíc zapojil do protinacistického odboje.

Ocenění převzal pedagog, matematik a odbojář František Hercl od primátora Jaroslava Zámečníka. „Udělení medaile proběhlo u laureáta doma v Liberci za přítomnosti jeho rodiny,“ uvedla mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová

Na Medaili města Liberce nominovali Františka Hercla bývalý ředitel střední průmyslové školy Josef Šorm a náměstek primátora Ivan Langr.

Pedagog, který v loňském roce oslavil 100. narozeniny, vystudoval latinu a řečtinu na Karlově univerzitě a později ještě absolvoval dálkové studium matematiky a deskriptivní geometrie. Během svého života učil hned na několika základních a středních školách v Liberci a okolí. „V září 1960 nastoupil na Střední průmyslovou školu strojní a elektrotechnickou v Liberci a působil tu zejména jako matematik až do roku 1996. Ve dvouletí do září 1968 také vykonával funkci zástupce ředitele školy,“ informovala Kodymová.

Za mřížemi strávil pět let

František Hercl se v mládí zapojil do protinacistického odboje Národního obranného svazu. „Jeho skupina byla v roce 1942 pozatýkána. František Hercl prošel za války věznicemi na Pankráci, v Terezíně i Budyšíně,“ komentovala mluvčí s tím, že nakonec byl roku 1943 německým lidovým soudem v Drážďanech odsouzen na pět let. Rozsudek si odpykával v káznici ve Straubingu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky František Hercl, medaile, Liberec, město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec ocenil pedagoga Františka Hercla. Bojoval proti nacistům a pět let strávil ve vězení  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.