Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

První v Česku. Systém hlídá slepý úhel, řidiče autobusu v Liberci upozorní na blížící se chodce a cyklisty

Liberecký dopravní podnik (DPMLJ) jako první v Česku testuje systém, který pomáhá především řidičům autobusů. Hlídá totiž slepý úhel a řidiče při odbočování upozorní na přítomnost chodců a cyklistů. Systém vyvinula společnost Knorr Bremse.

„Systém ProFleet Assist podporuje bezpečnost silničního provozu a chrání zranitelné účastníky, tedy chodce a cyklisty,“ uvedl Petr Zima, manažer obchodu a marketingu společnosti Knorr Bremse. A protože společnost působí i v Liberci, dohodla se právě s DPMLJ na spolupráci. Jeden systém tak nainstalovala do jednoho z kloubových autobusů, které jsou slepým úhlem zatížené nejvíc.

Celý systém se skládá ze dvou částí. Přední primární kamera má k sobě dvě podkamery, které jsou na boku autobusu. Řidiči pak mají v kabině dva displeje, které je upozorňují na přítomnost chodce nebo cyklisty. „Kamery hlídají vzdálenost od autobusu a upozorňují na to, že máme u autobusu chodce,“ upřesnil Lubomír Johan, technická podpora společnosti Knorr Bremse.

Když je vedle autobusu člověk, displej se rozsvítí žlutě, pokud chodec je v pohybu, displej svítí červeně a dává i zvukový signál. „Systém rozliší i živý a neživý objekt. Upozorňuje tak jen na člověka a jeho pohyb,“ dodal Johan.

Řidiči teď budou systém testovat, slibují si ale od něj zvýšení bezpečnosti. „Pokud dojde k nehodě a řidič ji měl ve slepém úhlu, stejně to šlo za ním. Systém tak chrání nejenom cyklisty a chodce, ale i řidiče autobusů, kteří se mohou dostat do velkých problémů,“ ocenil Zděnek Leszkoven, člen dozorčí rady a také řidič dopravního podniku.

Systém by se mohl osvědčit i protože je Liberec členité město. „Liberec je město s členitým terénem, jsou tu úzké komunikace, rozvijí se tu síť cyklostezek, takže kolizních míst přibývá,“ dodal dopravní ředitel DPMLJ Martin Hettner.

Systém budou řidiči zatím testovat na jednom autobusu na páteřních linkách 12 a 25 a na spoje do průmyslových zón. Zda se postupně rozšíří i na další autobusy, je zatím otázka. Jeden totiž vyjde na 1000 až 2000 eur. Dopravní podnik pak má osmnáct kloubových autobusů, na které by systém instaloval.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky dplmj, liberec, knorr bremse, autobus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První v Česku. Systém hlídá slepý úhel, řidiče autobusu v Liberci upozorní na blížící se chodce a cyklisty  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.