Počasí dnes19 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

U Chrastavy přibydou tůně či aleje. Půjde zároveň o opatření proti povodni

Chrastava se zapojila do unikátního projektu na obnovu krajiny. Jeho cílem je zadržovat co nejvíce vody v krajině, prostřednictvím nových tůní, remízků a alejí. Současně se tímto způsobem provádí i protipovodňová opatření.

Remízky či tůně se stanou současně přirozenou zábranou při případné povodňové vlně, kterou zbrzdí a pomohou tak v případně povodní uchránit majetek lidí v Chrastavě.

V rámci projektu, na kterém spolupracuje město s Libereckým krajem, vznikne v nadcházejících měsících dvacet protipovodňových opatření zejména na Vítkově. Na projektu pracuje firma ENVICONS, která vychází z podrobných analýz krajiny.

Lépe se bude hospodařit s vodou. Část z toho jsou přírodní protipovodňová opatření, která zpomalí odtok z krajiny, čímž se zlepší chování toku například při velkých průtržích v létě. Díky tomu nebude dole v Chrastavě tolik stoupat voda a nebude se vylévat z břehů,“ upřesnil Václav Židek (Piráti), radní Libereckého kraje pro resort životního prostředí a zemědělství a dodal: „Sluší se Chrastavě poděkovat, že do toho s námi šla a bude tak vzorem pro zbytek krajských měst a obcí“.

V Chrastavě chystají i jiná opatření proti velké vodě. „Další protipovodňová opatření chystá Město Chrastava i pod Střeleckým vrchem,“ dodala mluvčí města Romana Prošková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Chrastava

Štítky protipovodňová opatření, Chrastava, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Chrastavy přibydou tůně či aleje. Půjde zároveň o opatření proti povodni  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.