Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lezení je přirozený pohyb. Klub LK Boulder láká děti na moderní sport

PR článek

Hledáte pro své děti zábavnou volnočasovou aktivitu, kde se vybijí a která zároveň bude přínosem pro jejich vyvíjející se tělo? LK Boulder z.s. je lezecký klub v libereckých Ruprechticích nabízející pravidelnou sportovní činnost pro již velmi malé děti a mládež. Přijďte se seznámit se sportovním lezením ve čtvrtek 7. a 14. září mezi 15. a 18. hodinou na Boulder Point.

Děti mají přirozenou potřebu se hýbat. Pár hodin tělocviku ve škole je ovšem málo. Světová zdravotnická organizace WHO doporučuje pro děti od pěti do sedmnácti let alespoň 60 minut střední až intenzivní pohybové aktivity denně.

Sport dětem pomáhá nejen rozvíjet fyzické dovednosti, představuje pro ně zábavu, kde získávají nové přátele, učí je týmové práci a pomáhá zvyšovat jejich sebevědomí. Kdo se hýbe od útlého věku, s větší pravděpodobností se stane i aktivním dospělým.

„Pravidelné sportování v rámci klubu a výchovu dětí a mládeže vnímáme také jako prevenci patologických jevu, jako jsou různé závislosti či duševní problémy, a také jako prevenci nadváhy a obezity, jejíž výskyt v dětské populaci strmě roste,“ podotýká Marek Klíma, předseda lezeckého klubu LK Boulder z.s., který nabízí pravidelnou sportovní činnost (lezecké tréninky a kroužky) pro děti od 6 let a mládež. Vedle toho se zábavnou formou věnuje už velmi malým dětem od 3 let s cílem podněcovat v nich lásku k pohybu již od toho nejútlejšího věku.

Nechat děti lézt

Už pro velmi malé děti představuje sportovní lezení přirozený pohyb, který podporuje jejich psychomotorický vývoj. Je všestrannou aktivitou prověřující celé tělo, ale zaměstnává i hlavu. Tréninky a kroužky v LK Boulder z.s. probíhají převážně hravou formou, kdy se děti seznamují s pohybem na stěně, ale i venku na skalách.

Rodiče se svými dětmi se mohou s klubem LK Boulder z.s. a jeho trenéry přijít seznámit ve čtvrtek 7. a 14. září mezi 15. a 18. hodinou na Boulder Point (Rychtářská 1 183/8a, Liberec – Ruprechtice), kdy proběhne nábor a zápis nových i stávajících členů. „Pro děti bude na stěně připraveno několik stanovišť s různými zábavnými lezeckými i nelezeckými úkoly. Zatímco rodiče si mohou vychutnat výbornou kávu v místním café,“ říká Marek Klíma. Veškeré potřebné vybavení bude dětem zapůjčeno, s sebou stačí mít sportovní oblečení a dobrou náladu.

Volnočasová aktivita i výkonnostní sport

Jednou z priorit klubu LK Boulder z.s. je ctění individuality jedince, bez plošného tlaku na výkon. Naopak s ohledem na radost z pohybu a přátelskou atmosféru v první řadě. „To znamená, že respektujeme přání dětí a jejich rodičů mít lezení jen jako volnočasovou aktivitu, ‚sportovní kroužek’, naopak nadšené a talentované děti a junioři se mohou pod hlavičkou našeho klubu věnovat svému oblíbenému sportu na výkonnostní úrovni,“ zdůrazňuje Marek Klíma. Klub je zároveň Sportovním střediskem SpS pod Českým horolezeckým svazem a přímo se podílí na výchově talentované mládeže.

„V rámci LK Boulder z.s. se ovšem nesoustředíme pouze na sportovní stránku věci, ale chceme u dětí budovat i určité morální hodnoty: smysl pro fair play, smysl pro spravedlnost, týmovost, smysl pro etiku ve sportu. Jsme si vědomi toho, že při sportu mezi dětmi mnohdy vznikají přátelství na celý život. A protože je lezení i outdoorovou aktivitou, snažíme se v dětech budovat také vztah k přírodě a učit je vlídnému chování k životnímu prostředí a – často chráněnému – prostředí skal, kam s nimi naši trenéři pravidelně vyráží,“ dodává předseda klubu.

Klub pořádá i dětské závody a session

V letošním roce se svěřencům lezeckého klubu LK Boulder z.s. podařilo dosáhnout výrazných úspěchů a čelních umístění v rámci Českého poháru, závodů 2. a 3. ligy, a to jak v boulderingu, tak v lezení na obtížnost. Z Mistrovství ČR v lezení na obtížnost si naši svěřenci odvezli 3 cenné kovy.

Činností spolku je také organizace sportovních akcí, závodů a soutěží – a to jak pro děti a mládež, tak pro dospělé. Pravidelně pořádá lezecké příměstské tábory, soustředění a další akce.

„Za všechny bych rád zmínil tradiční a oblíbenou Junior Boulder Ligu, závod 3. ligy ČHS, na niž se sjíždí zájemci z celé republiky, a která se po prázdninové pauze uskuteční v sobotu 7. října,“ uvádí Marek Klíma. Všem členům LK Boulder z.s. bez rozdílu výkonnosti je pak určen několikrát ročně pořádaný LK Boulder Cup, kde si radost ze sportovní lezení zažijí úplně všichni.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Lezení, Bouldering, Sport, Děti, Kroužky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lezení je přirozený pohyb. Klub LK Boulder láká děti na moderní sport  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.