Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Schodiště před radnicí volá po opravě. Najít vhodnou firmu se ale nedaří

Žulové schodiště před hlavním vstupem do historické budovy radnice by potřebovalo opravit. Jenže najít vhodnou firmu se vedení města zatím nedaří.

Liberec už tři čtvrtě roku marně hledá firmu, která by si schodiště troufla opravit. Podle náměstka primátora Petra Židka všechny oslovené firmy tuto zakázku zhruba za tři miliony korun odmítly. „Zatím jsme nenašli firmu, která by si troufla na tu opravu, protože to není úplně jednoduché," uvedl Židek.

Vstupní schodiště do radnice se podle něj skládá z bloků, které váží až 2,5 tuny. „A pod tím schodištěm jako takovým je to vyzděné. Je tam taková dovyzdívka, na které schodnice sedí a není to tak úplně jednoduché. Poptávali jsme firmy, které by si s tím byly schopné poradit, kamenické firmy, ale bohužel zatím je odezva taková, že toto je takový typ práce, na které si zatím firmy, s kterými spolupracujeme, netroufly. Takže hledáme jinou," dodal.

Rozpadlá podezdívka a propadlé schody

Bohatě zdobená liberecká radnice patří k nejcennějším památkám ve stotisícovém městě, stojí na náměstí Dr. E. Beneše v horním centru. Postavena byla v letech 1887 až 1893, kamenné schodiště se vstupním portálem je z roku 1892. Jediným novodobým prvkem v něm je schod zasazený v listopadu 2019, ke 30. výročí sametové revoluce. Na čelní straně schodu je Havlův citát: „Život je radostná spoluúčast na zázraku bytí" a z boku poděkování: "Všem, kteří se v listopadu 1989 vzepřeli totalitě."

Schodiště je ve špatném stavu. V důsledku rozpadu cihlové dozdívky pod ním jsou schody propadlé a natočené. Cílem rekonstrukce je také barevně sladit s ostatními schod zasazený před čtyřmi lety. Zatímco původní schody jsou s největší pravděpodobností z železnobrodské žuly, novodobý je z liberecké. Barevně se tak odlišuje a nezapadá ani do celkové kompozice schodiště, což kritizovali i památkáři. Součástí zakázky proto je odstranění tohoto schodu a navrácení původního, který bude ale nově doplněný o Havlův citát.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky radnice, Liberec, schodiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Nejen schody - celé náměstí je o zlomení nohy. Mělo by se vyřešit hned!

Pondělí, 9. října 2023, 09:32Odpovědět

Schodiště před radnicí volá po opravě. Najít vhodnou firmu se ale nedaří  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.