Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Soud v drogové kauze: Obžalovanému prošlo rukama šest milionů eur, auta přepravila dvě a půl tuny drog

Jeden z obžalovaných v mezinárodní kauze pašování kokainu a hašiše za několik miliard korun, Michal Černý, u soudu v Liberci vypověděl, že jeho rukama prošlo asi šest milionů eur (skoro 153 milionů Kč). Jeho celkový zisk byl ale ve srovnání s tím mizivý, byly to nižší statisíce korun, řekl. Čtyřiatřicetiletý Černý se podílel hlavně na zajištění přepravy ukrytých narkotik. Uvedl, že vozidly jeho firmy mohlo být přepraveno asi 2,45 tuny drog.

Soud se pašováním a prodejem drog začal zabývat v úterý. Vinu uznali tři z 11 obžalovaných a soud nad nimi vynese rozsudek ve vyloučeném řízení na konci února. Jde o dva spolupracující obviněné, což je kromě Černého i šestačtyřicetiletý Jan Chalupa, který drogy vozil do Liberce i odběratelům v zahraničí. Vinu dnes uznala také třiatřicetiletá podnikatelka Magda Stříbrná, která sice o aktivitách organizované skupiny zřejmě nic nevěděla, ale Černý využíval pro činnost gangu razítek její firmy a pronajímal si pro jeho potřeby i návěs, který Stříbrná vlastnila. Další dva obžalovaní, které soud ve čtvrtek vyslechl, vinu odmítli. Zbývající obviněné soud vyslechne v pátek.

Policisté v souvislosti s kauzou na podzim 2022 zatkli 44 lidí v devíti evropských zemích a v USA. Soud v Liberci se zabývá obžalobou 11 lidí a jedné firmy. Jde o největší drogovou kauzu minimálně na severu Čech. Přes libereckou větev šlo podle obžaloby přes tunu kokainu a 3,5 tuny hašiše. V Liberci byl podle obžaloby velkosklad, který sloužil jako překladiště drog, jež se dostaly do Evropy z Jižní Ameriky a ze zemí Blízkého východu. Z Liberce drogy směřovaly dalším zločineckým skupinám v jiných státech.

Černý začal vypovídat ve středu dopoledne, jeho výslech skončil až ve čtvrtek dopoledne. Tvrdil, že do drogové trestné činnosti ho vmanévroval uprchlý devětačtyřicetiletý Vilém Kováč, který je podle obžaloby hlavní postavou liberecké větve mezinárodního gangu. Kováč jakoukoli protiprávní činnost v e-mailu, který zaslal v úterý soudu, odmítl.

Černý u soudu uvedl, že do obchodu s drogami se začal zaplétat poté, co Kováče seznámil s Číňanem zvaným Čenda. Ti dva se následně domluvili na obchodu v souvislosti s pašováním cigaret a Černého využíval Kováč k tomu, aby vozil Čendovi z Liberce do Prahy peníze za prodané pašované cigarety. Problém podle Černého nastal, když už Kováč nechtěl nic dalšího zaplatit, ale Čenda požadoval ještě 400 tisíc eur (přes deset milionů Kč). Černý uvedl, že tyto peníze začal vymáhat Čenda po něm a hrozil mu i smrtí. Hrozbu považoval za reálnou.

Aby získal od Kováče další peníze na zaplacení tohoto dluhu, začal se Černý podílet na jeho dalších obchodech. „Rychle jsem pochopil, že jinak ty peníze nedostanu," uvedl Černý. Pro Kováče nejprve zajišťoval dopravu kontejnerů, aniž tušil, že v nich jsou ukryté drogy. Nepřestal s tím ale ani poté, když to již věděl. „Kováč jasně řekl, že z tohoto se nikdy neodchází. Hrál jsem to tedy přes peníze, že chci víc, a bláhově jsem si myslel, že mě z toho vyřadí," řekl Černý. Příjmy z drog ho podle něj neživily. „Ta ekonomika byla ztrátová, po celou dobu jsem se živil legálně," dodal majitel autoservisu a přepravní společnosti.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, EU, soud, drogy, Liberec, kováč, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v drogové kauze: Obžalovanému prošlo rukama šest milionů eur, auta přepravila dvě a půl tuny drog  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.