Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Hrádku začne rekonstrukce části Liberecké ulice. Naváže oprava nádraží

Druhá část rekonstrukce Liberecké ulice začne v dubnu v Hrádku nad Nisou. Pracovat se bude pod železničním přejezdem, v úseku od křižovatky silnic Sokolská a Liberecká směrem do centra, až ke křižovatce Liberecké ulice a Gen. Svobody. Na opravy naváže rekonstrukce kolejiště a nádražních stanic v Hrádku nad Nisou a v Chrastavě.

Rekonstrukce Liberecké ulice od železničního přejezdu po Školní ulici je jednou z těch větších investičních akcí našeho města, které se aktuálně připravují,“ popisuje starosta Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny).

Celkové náklady na projekt jsou vyčíslené téměř na 21,8 milionu korun. V současné době se chystá vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele.

 „Město na základě své žádosti získalo dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na nové chodníky v rámci bezpečného pohybu chodců ve výši 6,7 milionu. A další příspěvek město získá od Libereckého kraje, který je vlastníkem křižovatky pod železničním přejezdem, která je také předmětem této stavební zakázky,“ doplnil starosta. Město má v plánu ještě požádat o dotaci z Fondu malých projektů Turów. Součástí rozpočtu jsou úpravy zeleně za zhruba 813 tisíc korun. „Maximálně můžeme získat 80 % ze způsobilých výdajů,“ dodává Jana Davidová z odboru dotací, rozvoje města a kultury.

Stavbaři opraví 208 metrů vozovky a podkladových vrstev. Jde o velmi frekventovanou silnici, kde průměrně za 24 hodin projede 3058 automobilů, po chodnících ve špičce projde až 130 lidí, a to zejména do školky, školy, obchodu nebo zaměstnání. Proto se stejně jako výše nad železničním přejezdem počítá s rekonstrukcí obou chodníků, a výsadbou zeleně.

Z pohledu od náměstí směrem nahoru vysadíme po levé straně vzrostlé sakury, které na jaře růžově kvetou, a také půdokryvné rostliny,“ popisuje Nikola Vondráčková z odboru investic a správy majetku.

Pravostranný chodník se zrekonstruuje od křižovatky s ulicí Generála Svobody, až za přechod přes ulici Sokolskou. Vznikne tam parkovací stání a zmodernizuje se i veřejné osvětlení,“ dodává Horinka. Stávající levostranná zastávka autobusu se zruší. Na pravé straně se pro autobusovou zastávku upraví a vydláždí záliv. Na nástupiště naváže 62 metrů dlouhý, podélný parkovací pruh, široký 2,5 metru. Zrekonstruuje se také celkem sedm přechodů pro chodce. Počítá se i se stavebními úpravami napojení ulic Školní, Smetanova, Nádražní a Sokolská. Veškerá omezení budou vyznačená dopravním značením.

Po ukončení opravy části Liberecké ulice by letos na podzim měla s investiční akcí začít také Správa železnic. Státní podnik má v plánu kompletně zrekonstruovat stanice v Chrastavě a v Hrádku nad Nisou. Součástí bude i modernizace technologického zařízení trati v úseku z Liberce až po polskou hranici.

Hlavním přínosem stavby bude úspora času při křižování vlaků, výrazné zlepšení nevyhovujícího stavu trati i stanic a zvýšení kultury cestování,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Rekonstrukce obou stanic zahrnuje především vybudování nových nástupišť a podchodů s výtahy i výstavbu přístupových komunikací. Budou plně bezbariérové, nádraží i jejich okolí projdou celkovou kultivací. „Základním motivem bylo navázání na historické nádražní budovy a na okolní prostředí a přírodu. Rekonstrukci výpravní budovy, zastřešení nástupišť i úpravy zázemí jsme navrhli s důrazem na komfort, v duchu moderních designových trendů a v návaznosti na původní historický odkaz,“ sdělil v době zpracování projektu hlavní architekt AFRY CZ Dominik Pleva.

V Hrádku nad Nisou se počítá s obnovou historického objektu. Původní vzhled se zachová, vnitřní zázemí se zmodernizuje. V Chrastavě dojde k částečné rekonstrukci interiérů výpravní budovy.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hrádek nad Nisou

Štítky rekonstrukce, silnice, chodníky, nádraží, Hrádek nad Nisou, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hrádku začne rekonstrukce části Liberecké ulice. Naváže oprava nádraží  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.