Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Čtvrtek 15. srpna 2024  |  Svátek má Hana
Bez reklam

Vandalové řádili ve Frýdlantu. Poničili pomník ve Větrově, ukradenou pamětní desku ovšem nezpeněží

Frýdlantský pomník věnovaný obětem 1. světové války se stal obětí vandalů už loni v říjnu. Jednu z památných desek nenechavci poničili, druhou ukradli. Nevšimli si, že jde o věrnou imitaci bronzu vyrobenou z pryskyřice, kterou rozhodně nezpeněží.

Poškození pomníku bylo zjištěno na podzim loňského roku. Po šetření policií a jednáních s pojišťovnou nechali frýdlantští radní vyrobit na pomník nové pamětní desky, tentokrát z černé leštěné žuly. Na pomník by se měly vrátit v nejbližších týdnech.

„Pomník obětem první světové války na bývalém hřbitově na Větrově nechalo město podle dobových fotografií obnovit v roce 2021. Už tehdy jsme se rozhodli, že bronzové desky, které na pomníku původně byly, na něj s ohledem na časté krádeže tohoto kovu neumístíme. Místo toho jsme je nechali vyrobit z pryskyřice, aby byly pro zloděje kovů bezcenné, ale přitom bronz na pohled věrně imitovali. Bohužel se ukázalo, že je imitovaly tak dobře, že neznámý pachatel jednu desku přesto odcizil a druhou nenávratně poškodil,“ uvedl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

Radní se museli uchýlit k alternativnímu řešení. „Frýdlant nechal na pomník zhotovit nové pamětní desky, tentokrát z černé leštěné žuly, ve které jsou vypískována písmena ve zlaté barvě. Kromě chybějící a poničené desky vyměníme i tu, která nenechavcům odolala,“ dodal Milan Kysela z oddělení investic.

Předpokládané finanční náklady na nové desky a jejich uchycení do pomníku jsou vyčísleny na zhruba 53 tisíc korun. Polovinu částky přitom uhradí soukromá osoba, která má k památníkům a historii vztah.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Kysela

Štítky Liberecký kraj, pomník, Frýdlant, pamětní deska, oběť, první světová válka, vandalové, imitace, krádež

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vandalové řádili ve Frýdlantu. Poničili pomník ve Větrově, ukradenou pamětní desku ovšem nezpeněží  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.