Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 27. října 2024  |  Svátek má Šarlota / Zoe
Bez reklam

Liberec si vezme kontokorentní úvěry za 1,5 miliardy korun na modernizaci bazénu a energetické úspory

Liberec plánuje uzavřít dva kontokorentní úvěry v hodnotě 1,5 miliardy korun, které budou sloužit jako finanční rezerva pro modernizaci městského bazénu a snížení energetických nákladů v budovách. Radnice se dohodla s Českou spořitelnou, přičemž oba úvěry by měly zůstat nečerpány, pokud budou k dispozici městské prostředky. Úvěry mají nízké náklady na rezervaci a flexibilní podmínky, což podle primátora Jaroslava Zámečníka přináší pro město výhodnou možnost financování.

Dva kontokorentní úvěry s možností čerpání až 1,5 miliardy korun si chce vzít Liberec na modernizaci bazénu a na projekt, který by měl snížit náklady za energie 34 městských budov. Na podmínkách za poskytnutí dvou kontokorentů po 750 milionech se vedení radnice domluvilo s Českou spořitelnou, smlouvy bude příští čtvrtek schvalovat městské zastupitelstvo. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) uvedl, že s ohledem na to, že radnice má na bankovních účtech přes miliardu korun, je pro město výhodnější variantou jistit se kontokorentem, než si vzít klasický úvěr.

„Vždycky přednostně na financování bazénu a energetických úspor (budov) použijeme naši hotovost. To znamená, že v ideálním případě bychom nemuseli do toho kontokorentu sáhnout," řekl primátor.

Modernizace bazénu bude stát Liberec přes 900 milionů korun, radnice usiluje o tři dotace za 470 milionů korun. Na realizaci energetických úspor u městských budov za téměř 700 milionů má město příslib evropské dotace 190 milionů korun.

Za rezervaci až 1,5 miliardy kontokorentu budou podle primátora platit bance ročně 1,6 milionu a úroky jen v případě čerpání. U obou kontokorentů je jejich výše stanovená mírně pod jednoměsíční mezibankovní sazbou PRIBOR. „Která se teď pohybuje někde kolem 4,5 procenta," dodal Zámečník.

Pro srovnání, Liberec už jeden dlouhodobý úvěr splácí. Původně šlo o dvoumiliardovou částku, z níž město musí doplatit ještě 1,15 miliardy. Jen loni na úrocích z tohoto úvěru radnice zaplatila přes 105 milionů korun. Aktuální výše úroku včetně marže je u dlouhodobého úvěru na hodnotě 4,43 procenta, odvíjí se od šestiměsíční sazby PRIBOR.

Město si původně chtělo vzít od České spořitelny jen jeden kontokorent a ten druhý od UniCredit Bank, jež nabídla srovnatelné podmínky. Podle primátora ale narazily na nesouhlas spořitelny, u níž má Liberec všechny své účty i dlouhodobý úvěr. „Spořitelna nesouhlasila s tím, aby se UniCredit Bank kromě (kontokorentního) úvěru starala i o alikvotní část našich depozit. Takže bohužel uplatnila spořitelna svoji dominantní roli, kterou získala už před 14 lety tím velkým úvěrem, dvoumiliardovým, který městu tehdy poskytla," řekl primátor.

Město má ale zároveň příslib od spořitelny, že mu od příštího roku vylepší podmínky úročení účtů, které u ní má. „Spořitelna by měla úročit všechny naše bankovní účty. Máme jich zhruba 40. Mělo by to být od nového roku sazbou takzvaného denního PRIBOR. Aktuálně je 4,25 procenta minus nějaká marže banky, která je většinou v desetinách," doplnil Zámečník. Zatím má podle něj město u spořitelny úročené spořící účty, na kterých má uloženo zhruba půl miliardy korun. Na úrocích z těchto účtů radnice podle primátora získala letos zatím zhruba 40 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberec, rozpočet, evropské fondy, bazén, energetická úspora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec si vezme kontokorentní úvěry za 1,5 miliardy korun na modernizaci bazénu a energetické úspory  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.