Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Semily chtějí odkoupit pozemky kolem turistických stezek

Město Semily chce od církve odkoupit pozemky v blízkosti významných turistických stezek. Po jejich koupi se chce zaměřit na jejich úpravu a především zvýšení bezpečnosti.

Semily chtějí koupit od církve pozemky, jejichž součástí jsou i oblíbené turistické stezky Riegrova a Kamenického. Jde o lesy o rozloze bezmála 40 hektarů, za které chce církev od města 4,5 milionu korun.

Radnice o pozemcích už více než dva roky jedná, původně se chtěla dohodnout na pachtu, diecéze ale dala přednost prodeji. Pro město je to výhodné, letos by mělo zaplatit půl milionu korun, zbylé čtyři miliony příští rok, řekla starostka Lena Mlejnková.

Jde o pozemky v katastru Bítouchova, které navazují na městské lesy. Pokud Semily nebudou mít o pozemky zájem, je církev připravena nabídnout je k prodeji nejméně za šest milionů korun. „Je to dobrá nabídka, rada doporučila ji akceptovat. Riegrova stezka je jedním z mála lákadel, jde o unikátní území, věřím, že zastupitelé koupi podpoří,“ řekla Mlejnková.

Lokalita podle ní potřebuje údržbu, navíc navazuje na městské lesy a spojení zjednoduší hospodaření i v nich. Podle starostky jde o výjimečnou příležitost scelit území jak z pohledu ochrany přírody a krajiny, tak z pohledu turistického přínosu pro město. Pěší naučná Riegrova stezka je dlouhá 3,5 kilometru a vine se údolím Jizery ze Semil do Podspálova.

Lidem slouží od roku 1909. Cesta je zčásti vylámaná ve skále a prochází čtyřmi tunely. Kamenického stezka vede po horní hraně údolí Jizery, vysoko nad Riegrovou stezkou. Začíná v Bítouchově a končí v Podspálově. Stezka dlouhá šest kilometrů byla veřejnosti zpřístupněna v roce 1941. Stezky ale stejně jako lesy kolem nich potřebují podle Mlejnkové údržbu.

Stromy nejsou v dobrém stavu, což ukázala loni na podzim vichřice Herwart. Kvůli popadaným stromům museli stezky na tři měsíce uzavřít. „Hlavně o Riegrovu stezku bychom se rádi začali více starat, polovina je naše, a když získáme i druhou polovinu, budeme moci žádat i o dotace. Je to pro nás důležitý strategický pozemek a čeká nás tam kus práce,“ řekla Mlejnková. Péče o tento kus lesa podle ní nebyla v posledních letech ideální.

„Ale hlavně se chystáme tam udělat nějaké lavičky a udělat tu stezku bezpečnější,“ dodala starostka. V minulosti se tam stalo hned několik úrazů. Loni na podzim spadl z Böhmovy vyhlídky chlapec a lehce se zranil. Vážné zranění utrpěl před čtyřmi lety po pádu ze stezky osmiletý chlapec a dva roky před tím si sedmiletá dívka poranila hlavu po padesátimetrovém pádu ze stezky.

Autoři

Štítky Riegrova stezka, turismus, Semily, pozemky, církev, Kamenického, pozemek, turistická stezka, les, Lena Mlejnková, Údolí Jizery, orkán Herwart

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semily chtějí odkoupit pozemky kolem turistických stezek  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.