Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přijdou lidé na Jilemnicku o práci? Devro bude propouštět

Kvůli zefektivnění provozu bude firma Devro, která vyrábí obaly na masné výrobky, propouštět zaměstnance. Mělo by se jednat o několik desítek lidí.

Výrobce potravinářských střívek Devro (dříve Cutisin) v Jilemnici na Semilsku propouští. Firma zaměstnává tisíc lidí v Jilemnici a Slavkově u Brna, kolik z nich výpověď dostane, nechce komentovat. Zamýšlí zefektivnit provoz a uvolnit prostředky pro růstovou investiční strategii společnosti v dalších letech, sdělil mluvčí společnosti Tomáš Jelínek.

Podle informací od zaměstnanců by se mělo v Jilemnici propouštění dotknout několika desítek lidí. „Změny se dotknou našich provozů ve všech zemích a budou znamenat snižování proporcionálně malého počtu zaměstnanců. Reorganizace probíhá v těsné spolupráci s odborovými organizacemi na pracovištích a příslušnými úřady práce,“ uvedla provozní ředitelka společnosti Devro Irena Beranová.

„Víme, že se tam něco děje, ale s námi firma nekomunikuje,“ řekl jilemnický místostarosta Vladimír Vinklář. Pokud by mělo Devro výrazněji zredukovat počty zaměstnanců, byl by to podle něj pro město problém. „Jsou spolu se Škodou Auto v nedalekém Vrchlabí největším zaměstnavatelem zdejších lidí, pracují tam celé rodiny,“ dodal starosta. Úřad práce zatím o velkém propouštění informace nemá.

Jilemnické Devro vyrábí umělá potravinářská střeva určená masným a drůbežářským podnikům. Je součástí stejnojmenné nadnárodní skupiny se sídlem ve Skotsku.

„V Libereckém kraji nahlásil v listopadu hromadné propuštění jeden zaměstnavatel a tento krok se dotkne osmi jeho zaměstnanců,“ sdělila mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. V celé zemi nahlásili podle ní propouštění čtyři zaměstnavatelé. Dohromady by mělo o práci přijít 419 lidí.

Údaje za prosinec zatím k dispozici nejsou. V současné době by ale lidé propuštění z Devro měli mít velkou šanci najít nové uplatnění. Na konci listopadu byla na Jilemnicku nezaměstnanost na 2,5 procenta, práci hledalo 287 lidí, pro které měl úřad 279 volných míst.

V roce 2017 skončilo podle obchodního rejstříku hospodaření jilemnické firmy ziskem přes 875 milionů korun při celkových výnosech 3,13 miliardy korun. Podnik patří k největším zaměstnavatelům v Libereckém kraji. V roce 2015 získala firma prostřednictvím agentury CzechInvest investiční pobídku, když se do modernizace a rozšíření rozhodla investovat více než 1,5 miliardy korun. Zajistit tak měla 120 nových pracovních míst.

Autoři | Foto devro.cz

Štítky Devro, zaměstnání, Jilemnice, propouštění, Jilemnicko, Úřad práce České republiky, Tomáš Jelínek, Slavkov u Brna, okres Semily, ŠKODA AUTO a.s., Liberecký kraj, Kateřina Beránková

Přijdou lidé na Jilemnicku o práci? Devro bude propouštět  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.