Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Masopust na Dlaskově statku vyvrcholí popravou

Každoročně je masopust v Dolánkách u Turnova plný zajímavých tradic. Letos proběhne masopust v sobotu 23. února. Na akci každoročně míří tisíce lidí.

K tradičnímu pojetí masopustu pro severovýchodní Čechy se letos vrátí Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova. Závěrečným obřadem bude tuto sobotu soud s masopustem, řekla za organizátory ředitelka muzea v Turnově Vladimíra Jakouběová. „My jsme někdy pochovávali basu, někdy jsme poráželi kobylku a letos budeme popravovat masopusta,“ uvedla Jakouběová. Toto pojetí podle ní vychází z historických pramenů. „Zjistila jsem, že v oblasti Pojizeří je to opravdu tradiční věc,“ dodala.

Masopust patří mezi nejnavštěvovanější akce, které turnovské muzeum na Dlaskově statku pořádá. Poprvé to bylo před více než 20 lety a každoročně na akci přichází kolem 2000 lidí. I letos bude součástí akce oblíbený průvod masek, masopustní hry či falešná svatba, kdy lidé v maskách vyzvou k tanci běžně oděné návštěvníky. Nejlepší z nich budou oceněni koláčem. „To se dřív dělalo v hospodě a koláč dostávali nejlepší tanečník a tanečnice,“ uvedla Jakouběová.

Dojde i na symbolickou smrt

Na závěr přijde soud s masopustem. „Kdy mu vyčítají hříchy, všechny neřesti, že moc pije, že moc jí. Někde to bývá souboj masopusta s půstem. Nakonec nad masopustem soudce vyřkne ortel, že nepatří do této společnosti, a je odsouzen. Někde ho setne kat, někde zahrabou, někde věší. A začíná čtyřicetidenní půst,“ popsala tradiční průběh soudu ředitelka muzea. Na sobotu ale chystá muzeum ještě hody, na Dlaskově statku budou prodejci lákat na zabijačku i sladkosti a o doprovodný program se postará folklorní soubor Horačky a kapela Mackie Messer Klezmer Band. Zájemci si budou moci také vyrobit vlastní masopustní škrabošku.

Masopust je jedinou akcí v prvním čtvrtletí roku, kdy je Dlaskův statek otevřen. Letos sezona v národní kulturní památce začne až 1. dubna. Dlaskův statek s typickou pojizerskou skládanou lomenicí a pavlačí patří k nejvýznačnějším a nejzachovalejším památkám lidové architektury na severu Čech. Ročně si jeho expozice prohlédne zhruba 20.000 lidí.

Masopust se o víkendu koná i na dalších místech Libereckého kraje. Tradiční lidový svátek na sobotu chystají také v příhraničním Hrádku nad Nisou nebo Hejnicích na Liberecku.

Autoři | Foto muzeum-turnov.cz

Štítky masopust, Dlaskův statek, kultura, půst, muzeum, Dolánky u Turnova, Česko, poprava, Turnov, Liberecký kraj, Pojizeří, maska

Masopust na Dlaskově statku vyvrcholí popravou  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.