Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turnovu vadí vysoká cena vody, mění své zástupce ve Vodohospodářském sdružení

Město Turnov budou reprezentovat noví zástupci v Radě sdružení Vodohospodářského sdružení (VHS). Všechny tři současné zástupce se rozhodl Turnov vyměnit. Město zde totiž nyní nedokáže prosadit své záměry.

Skončil tak i dlouholetý předseda rady VHS a bývalý turnovský starosta Milan Hejduk, který by ale měl ve firmě zůstat na jiné pozici. Od změny si vedení radnice slibuje, že najde shodu se zástupci ostatních měst a obcí. Novinářům to řekl starosta Turnova Tomáš Hocke, který z rady rovněž odchází.

„Střetová místa, která tam vnímáme, je pořád diskuze o nových stanovách, o tempu investic, o zastoupení Turnova, o výši vodného a stočného,“ uvedl Tomáš Hocke, který v radě sdružení skončil po šesti letech.

Spory mez Turnovem a ostatními členy sdružení jsou dlouhodobé. Hocke doufá, že změna zástupců města by nesoulad mezi Turnovem a ostatními mohla odbourat. „Rozhodli jsme se zkusit dát prostor pro nová jednání, která nebudou zatížená nějakými diskuzemi z minulosti,“ řekl.

Turnovu se především nelíbí vysoká cena vody, bylo to jedno z hlavních předvolebních témat ve městě. Za metr krychlový odběratelé VHS Turnov platí 108,80 Kč, což je asi o devět korun více než třeba v Jablonci či Liberci. Jde o jednu z nejvyšších cen v zemi. Řešení vidí Turnov v menším objemu investic do vodohospodářské struktury. Současná výše patří podle starosty mezi nejvyšší v zemi. „Nebráníme se investovat. Chceme ale, aby se trochu zvolnilo,“ uvedl Hocke. Podle něj ale o tom nejsou zatím zástupci Turnova schopni ostatní členy sdružení přesvědčit.

VHS Turnov tvoří šest měst a 14 obcí Semilska a Jablonecka. Rozhodovací pravomoci má 28členná rada sdružení tvořená převážně starosty a dalšími zástupci měst a obcí. Obce mají při hlasování po jednom hlasu, města dva a Turnov tři hlasy. I to považuje vedení Turnova za nedostatečné. „Na území města Turnova je 43 procent tržeb (VHS Turnov),“ uvedl turnovský radní Jiří Mikula, který také rezignoval na místo v radě vodohospodářského sdružení. To bude podle něj jedním z úkolů nových zástupců Turnova. „Budou se snažit prosadit větší, nikoliv majoritní, podíl Turnova,“ uvedl.

Za Turnov v radě sdružení skončil i Hejduk, který tam město zastupoval 25 let a stále má podporu ostatních členů VHS Turnov. „Předpokládám, že zůstane jako vodohospodářský odborník,“ uvedl Hocke. Podle něj se s Hejdukem dlouhodobě rozcházeli v pohledu na další směřování firmy. „Ve chvíli, když jsme na tom myšlenkově jinak, tak politickým velvyslancem města musí být někdo jiný, kdo je ochotný přijmout vizi, kterou koalice má,“ dodal. V radě sdružení budou nově Turnov zastupovat radní Josef Uchytil a Zbyněk Miklík a zastupitel Martin Hrub.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky voda, Vodohospodářské sdružení, Turnov, rada, Tomáš Hocke, Milan Hejduk, Zbyněk Miklík

Turnovu vadí vysoká cena vody, mění své zástupce ve Vodohospodářském sdružení  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.