Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bude v Bělé u Staré Paky nový kravín? Rozhodnout by o tom mělo referendum

V Bělé na Semilsku by mohl vyrůst nový kravín pro více než 500 krav a telat. O takové možnosti se debatuje v obci už řadu let, proti se ale postavila velká část obyvatel. Nejvíce se bojí nárůstu dopravy. Teď by o budoucnosti kravínu mělo rozhodnout referendum.

O výstavbě velkokapacitního kravína za 100 milionů korun rozhodne v Bělé u Staré Paky na Semilsku referendum. V obci s 270 obyvateli se bude konat 5. října. V petici se proti výstavbě postavilo přes 100 obyvatel. Obavy mají zejména ze zesílení provozu přes vesnici, řekla dnes starostka obce Alena Mihulková.

Projekt velkokapacitního kravína pro 484 krav a 100 telat se připravuje několik let. V referendu budou obyvatelé odpovídat na otázku, zda má obecní zastupitelstvo dát souhlas v územním a stavebním řízení k umístění a stavbě kravína.

Nový kravín by měl mít na výšku maximálně 15 metrů, dlouhý bude přes 150 metrů a široký skoro 53 metrů. Postavit se ho chystá společnost DS Agro Libštát, začít stavět chce na jaře příštího roku a stavbu dokončit do roku 2023. Podle jednatele společnosti Josefa Chuchlíka bude nárůst dopravy minimální. „V objemu zhruba 0,7 nákladního auta na den. K ničení silnic to určitě nepovede. Navíc hodláme pokračovat v praxi, kdy se obecní silnice opravují za použití naší techniky a obec hradí pouze materiál. Zároveň pomůžeme vybudovat 14 vyhýbacích zálivů na trase z Libštátu,“ uvedl Josef Chuchlík.

Zbytečné jsou podle něj i obavy ze zápachu či z rozšiřování současného zemědělského areálu. „Protože část starého kravína se už zbourala a odstranění odchovny mladého dobytka je v plánu. Navíc se z pozice investora zavazujeme přenechat za výhodných podmínek část areálu družstva obci a souběžně se zprovozněním nového kravína ukončit provoz peletkárny, který některé obyvatele obce rušil,“ dodal Chuchlík. Souběžně se zahájením provozu nového kravína by se měl zrušit provoz kravínů v Libštátu, Košťálově a Svojku.

Autoři | Foto Hugo Trkal

Štítky kravín, Bělá, Semilsko, referendum, Stará Paka, okres Semily, DS Agro Libštát s.r.o., Libštát

Bude v Bělé u Staré Paky nový kravín? Rozhodnout by o tom mělo referendum  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.