Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Nejkratší tunel v republice? Pekařova brána v Českém ráji

Kromě jiných pozoruhodností se v Libereckém kraji nalézá také nejkratší tunel na území České republiky. Tvoří jej skalní brána, která se nachází nad silnicí z Libošovic do Vyskře v Českém ráji. Podle zápisu v České knize rekordů má Pekařova brána na délku 5,2 metru v nejdelším a 3,4 metru v nejkratším místě, šířka je 5 metrů a výška 6,3 metru.

„Myslím, že většina lidí neví, že máme v kraji takovou kuriozitu. A pokud se s ní potkají při své cestě Českým rájem, možná neznají okolnosti vzniku,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.


Pekařova brána vznikla při stavbě zmíněné silnice. Když stavitelé narazili na skálu, kterou místní obyvatelé nazvali Mnich, rozhodli se ji zachovat a vytesali do ní lomený gotický oblouk. Vylámaný kámen pak použili ke stavbě silnice a opěrné zdi. Na skálu Mnich se dá vystoupat po kamenných schodech.

Silnice vedoucí pod bránou byla součástí turistické Pekařovy stezky z Valdštejna na Kost, pojmenované po regionálním historikovi Josefu Pekařovi. Z toho důvodu získal minitunel název Pekařova brána.

Tisková zpráva | Foto Liberecký kraj

Štítky pekařova brána, Liberecký kraj, tip na výlet, Josef Pekař, Český ráj, silnice, Česko, Libošovice, Květa Vinklátová, tunel

TIP NA VÝLET: Nejkratší tunel v republice? Pekařova brána v Českém ráji  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.