Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Komplikace v Jilemnici jsou u konce. Rekonstrukce krajské silnice skončila

Ke zvýšení plynulosti a bezpečnosti provozu a také chodců přispěje dokončená rekonstrukce Žižkovy ulice v Jilemnici, která je součástí krajské silnice 286. Na modernizaci téměř za 64 milionů korun získal Liberecký kraj evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu, více než 16 milionů dalo město Jilemnice, které nechalo vybudovat chodníky, veřejné osvětlení a parkovací pruhy.

Dopravu v Jilemnici komplikovaly rekonstrukce krajských komunikací už loni, kdy se pracovalo na modernizaci ulice Československých legií, která je součástí krajské komunikace 293. Na projektu za více než 27 milionů korun se loni Jilemnice podílela zhruba z poloviny, podařilo se jí ale získat dotaci. „Letos jsme to financovali ze svého bez dotace, byla to největší investiční akce města," řekl starosta Jilemnice Vladimír Richter (ODS). Vedle osvětlení či chodníků se podle něj město v Žižkově ulici podílelo i na výstavbě dešťové kanalizace a retenční nádrže, která má při dešti nebo tání zpomalit odtok vody z lokality.

O pět milionů dražší

Rekonstrukci má za sebou úsek Žižkovy ulice od křižovatky s Roztockou ulicí po křižovatku s ulicí K Břízkám. Kraj měl původně zaplatit zhruba 42 milionů, stavba se ale zhruba o pět milionů prodražila. „Nebylo to bez komplikací, objevily se nepředpokládané změny. Především se týkaly podloží, které nebylo možné znovu použít na stavbu," řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Sondy, které se tam dělaly při přípravě projektu, neodhalily, že podloží je tvořené jíly. Ty pak už nebylo možné použít k zasypání při budování kanalizace a musely se nahradit jiným materiálem.

Modernizace silnice v Jilemnici je jednou z posledních velkých akcí, které se letos v Libereckém kraji podařilo dokončit. Hotová je i rekonstrukce silnice 270 v Jablonném v Podještědí, kterou slavnostně otevřou za týden. Řada akcí bude pokračovat v příštím roce. Platí to třeba pro rekonstrukce silnic třetí třídy v Oldřichově v Hájích nebo Lindavě. „V letošním roce jsme i díky dotacím investovali do našich silnic zhruba miliardu korun, přesto se jejich stav zlepšuje jen pomalu," řekl Sviták.

Navazující úsek se stále nedaří

Krajská správa silnic Libereckého kraje pracuje už dva roky na přípravě rekonstrukce navazujícího úseku silnice 286 od Jilemnice směrem na Lomnici nad Popelkou. „Bohužel nás tam trápí nevypořádané pozemky, kterých je odhadem kolem 200," řekl Martin Čáp z krajské správy silnic. Na některých úsecích silnice opravu nutně potřebuje, povrch je rozbitý a zejména v obcích neodpovídá silnici II. třídy. „Proto se v současné době uvažuje o rozdělení na etapy," doplnil. Jednodušší úseky mají podle něj šanci získat stavební povolení, u těch složitějších to ještě potrvá.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky silnice, Jilemnice, Liberecký kraj, rekonstrukce, dotace, Jan Sviták, Vladimír Richter, ODS, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komplikace v Jilemnici jsou u konce. Rekonstrukce krajské silnice skončila  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.