Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Areál koupaliště je v Jilemnici roky zchátralý. Město připravilo projekt koupacího biotopu za 40 milionů

Nové koupaliště se v Jilemnici řeší hodně let. A debata bývá často plná emocí, už před třemi lety lidé odmítli výstavbu nového areálu, na konci roku město připravilo projekt nový. Koupaliště by fungovalo jako biotop a stálo by asi 40 milionů korun.

„Všichni dnes víme, že stávající areál koupaliště je zpustlý a nevyužívaný. V areálu se nachází přerostlá náletová zeleň, korpus koupaliště je vypuštěný a degraduje,“ vysvětlují Evžen Malý a Jaroslav Hornig, členové pracovní skupiny k projektu nového koupaliště.

Ta na konci listopadu obyvatelům města představila projekt nového řešení přírodního koupaliště, včetně návrhu propojení s okolím pro pěší, cyklisty i pro motorovou dopravu. Jejich připomínky pak pracovní skupina do projektu zapracovala. „Věříme, že v roce 2020 budeme moci nechat zpracovat vlastní projekt a obnovit či získat potřebná povolení k výstavbě tohoto koupacího biotopu,“ dodávají Malý s Hornigem.

Nové koupaliště v Jilemnici

Neděle, 19. ledna 2020, 10:44

Nové koupaliště v Jilemnici
Nové koupaliště v Jilemnici

Investiční náklady by neměly přesáhnout 40 milionů korun bez DPH, doba realizace se odhaduje na 12 měsíců od zahájení výstavby. Důraz byl kladen i na náklady provozní, které zásadně ovlivňují provozování areálu v dalších letech.

„Jsme přesvědčeni, že uvažované nechemické řešení, tedy biotopová varianta koupaliště, poskytne pro občany Jilemnice i jejich sousedy z okolních obcí a měst zdravé a moderní koupání,“ dodávají členové pracovní skupiny.

Co je biotop

Voda v koupacích biotopech zůstává stejně jako v přírodních systémech a během letní sezóny je pouze podle potřeby doplňována. Základem koupacích bazénů je vyvážený přírodní systém, který využívá biologické funkce rostlin k přirozenému čištění vody bez přidávání chemických a dezinfekčních přípravků. Systém je vybaven čerpadly a sběrači mechanických nečistot. Biologická zóna je osázena vodními rostlinami. Koupací biotop přináší mnoho výhod. Mezi hlavní z nich patří nižší investiční a provozní náklady (přípravky, energie, výměna vody). Významným přínosem je také snížení alergenního tlaku na organismus návštěvníků, citlivější zapojení do krajiny, odstranění zátěže vody algicidy apod. Pravidla pro monitorování a základní požadavky na veřejná přírodní koupaliště jsou zakotvena ve Vyhl. 238/2011 Sb. o stanovení hygienických požadavků na koupaliště.

Ohodnoť článek

Foto Město Jilemnice

Štítky Jilemnice, koupaliště, biotop, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Areál koupaliště je v Jilemnici roky zchátralý. Město připravilo projekt koupacího biotopu za 40 milionů  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.