Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vedle muzea Českého ráje začne rekonstrukce domu, kde bude stálá expozice Viléma Heckela

Ještě letos se pustí muzeum Českého ráje do rekonstrukce domu, kde v budoucnu bude stálá expozice Viléma Heckela. Zároveň se sem rozšíří expozice mineralogie nebo například údržbářské dílny.

Krajské muzeum Českého ráje v Turnově se chystá letos zahájit rekonstrukci domu, který je hned vedle jeho hlavní budovy ve Skálově ulici. V budoucnu by v něm měla být stálá expozice fotografa a horolezce Viléma Heckela, rozšířená expozice mineralogie, přednáškový sál, archiv či konzervátorské a údržbářské dílny. Opravy prázdného domu se budou uskutečňovat po etapách, jako první přijde na řadu střecha. Celkový rozpočet rekonstrukce včetně interiérů je 20 milionů, řekla ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová.

Dům ve Skálově ulici s číslem popisným 72 loni na začátku roku opustili městští úředníci, nyní budova patří muzeu. Podle Jakouběové jsou některé části domu v havarijním stavu. „To se týká hlavně podlah v prvním patře a stav střechy je havarijní, zatéká na několika místech,„ uvedla. Aby se zamezilo dalšímu chátrání, letos by podle ní chtěli střechu opravit. Náklady se odhadují na téměř dva miliony korun, z toho milion dá Liberecký kraj a zhruba 800.000 Kč by muzeum mělo získat z programu regenerace městské památkové zóny. „S turnovským starostou jsme se dohodli, že peníze z tohoto programu nám přidají. Jakmile to ministerstvo kultury schválí, tak bychom s rekonstrukcí začali,“ uvedla ředitelka muzea. Po střeše by na řadu měla přijít okna, cílem je navrátit domu podobu z 19. století. „Aby tam byla původní čtyřtabulková špaletová okna, aby se tam obnovily římsy a udělal se adekvátní vchod, když jsme v památkové zóně,“ dodala.

Muzeum Českého ráje zřizované krajem patří k nejstarším muzeím regionálního typu v zemi, založeno bylo v roce 1886. „Díky stavebním úpravám domu, který bezprostředně sousedí s hlavní budovou muzea a je propojen s novou horolezeckou expozicí, vznikne ucelený muzejní areál včetně přednáškových prostor a zázemí pro odbornou muzejní práci,“ uvedla v tiskové zprávě kraje radní Květa Vinklátová. Podle ní se počítá s postupnými opravami. „Samozřejmě budeme hledat dotační zdroje pro jejich financování,“ dodala.

Muzeum v Turnově je nejnavštěvovanějším muzeem v kraji. Loni mělo 61.000 platících návštěvníků, to je o 20.000 víc než v roce 2018. Za nárůstem je podle ředitelky i otevření nové přístavby s expozicí horolezectví. Její vybudování stálo přes 40 milionů korun.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky ČR, muzea, stavby, Turnov, Vilém Heckel, muzeum, dům, rekonstrukce, Český ráj, střecha, Skála, Muzeum Českého ráje v Turnově, Květa Vinklátová, Ministerstvo kultury České republiky, dílna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedle muzea Českého ráje začne rekonstrukce domu, kde bude stálá expozice Viléma Heckela  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.