Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tábor nucených prací i továrna na výrobu zbraní. Semily odhalí tajemnou minulost

V prostředí továrny s tajnou výrobou leteckých motorů nebo tábor nuceně nasazených ze druhé světové války se promění část muzea v Semilech. Od soboty tam bude přístupná výstava Bílá místa konce války 1944-45. Návštěvníci se například také dozvědí, že město před 75 lety osvobozoval pozdější dvojitý agent zapletený do takzvané karibské krize v roce 1962, informoval autor výstavy Tomáš Chvátal.

V čele osvobozující sovětské jednotky byl v květnu 1945 Oleg Peňkovskij, který byl agentem sovětské tajné služby GRU a později tajně spolupracoval i s rozvědkami USA a Velké Británie. „Byl to člověk, který prozradil Američanům, že Sověti se chystají umístit jaderné hlavice na Kubu," uvedl Chvátal.

Výstava by ale měla odkrýt i další málo známé kapitoly semilských dějin. „V roce 1944 se do Semil přesunula část tajné válečné výroby leteckých motorů Junkers," uvedl autor výstavy. V tajné továrně s krycím jménem Zittwerke pracovalo tehdy několik tisíc nuceně nasazených českých dělníků. Chvátal se bádáním zaměřeným na výrobu a osudy dělníků zabýval dva roky a své poznatky shrnul do letos vydané knihy.

Výstavě věnuje muzeum skoro celé první patro. „Pro muzeum je to jeden z nejvýznamnějších výstavních počinů nejen v rámci letošního výstavního plánu," uvedl ředitel muzea Miroslav Šnaiberk. Muzeum se pokusilo výstavu pojmout velkolepě.

"Naším cílem je dostat návštěvníka do atmosféry doby," uvedl Chvátal. Jedna místnost například představuje továrnu s částmi motorů, které se v ní vyráběly. Další místnost je věnovaná životu nuceně nasazených. „Takže máme takovou imitaci barákové cimry, kde byli ti lidé ubytovaní, nebo tam jsou artefakty, které se vztahovaly k životu nuceně nasazených," řekl kurátor. Na výstavě je také dioráma z ústupu německé armády. „Tudy procházely tisíce, ať už vojenských nebo civilních, uprchlíků. Od jednoho semilského sběratele tady máme dokonce poměrně unikátní součásti německé výstroje," dodal Chvátal.

Výstava měla původně začít 7. května, kvůli omezením v souvislosti s koronavirem ji ale muselo muzeum odložit až na polovinu července. Výstava potrvá do ledna příštího roku. V rámci výstavy se připravuje také dokumentární film o konci druhé světové války v Semilech v režii Jana Chlebouna. Dokončený by měl být do září.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto semily.cz

Štítky ČR, muzea, historie, Semily, výstava, muzeum, továrna, druhá světová válka, Oleg Peňkovskij, GRU, USA, Velká Británie, Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor nucených prací i továrna na výrobu zbraní. Semily odhalí tajemnou minulost  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.