Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turnov získá areál pily v centru města za 35 milionů korun

Turnov získá areál pily v centru města na Koňském trhu za 35 milionů korun, dohodl se na tom s jeho majitelem. Nákup zaplatí město z úvěru, řekl starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Pro patnáctitisícové město jde největší nákup pozemků za posledních 20 let.

„Z hlediska rozvoje centra města Turnova a budoucích generací to vnímám jako velmi strategické místo, které se domnívám, že je vhodné, aby městu patřilo, a stojí to za to úsilí," řekl Hocke. Radnice získá 8704 metrů čtverečních, kdy cena za metr je 4021 korun. Pila zde zůstane ještě dalších pět let, do září 2025, za což bude současný majitel platit nájemné. Za areál tak podle starosty zaplatí město po odečtu nájemného zhruba 32 milionů korun.

„My těch pět let chceme využít pro projekční přípravu, urbanistické studie, chceme se aktivně tomu území věnovat. Je to hodně peněz, jsme si toho vědomi, ale je to také obrovská příležitost pro generace, které půjdou za námi, aby tam vyvinuly krásné centrum města včetně bytových domů, občanské vybavenosti, kvalitního veřejného prostoru, sadovnických úprav," uvedl Hocke. Podle územního plánu je pila v plochách bytových smíšených, v budoucnu by tam například mohly být tří- až čtyřpatrové bytové domy. Nákup pily zaplatí město z pětiletého úvěru. Podmínky jsou podle starosty výhodné, úrok je 0,82 procenta a město tak navíc za 35milionový úvěr zaplatí 835 727 korun.

Na Koňském trhu má radnice zájem ještě o dvouhektarový pozemek, na kterém mělo podle dřívějších plánů vzniknout obchodní středisko za 190 milionů korun. Plán ale zkrachoval a firma skončila v insolvenci. Město v roce 2017 nabízelo za tento pozemek 18,5 milionu korun, areál ale tehdy získala firma Bluebee ze skupiny Mactra za 34 milionů. Město o získání areálu s majitel už dříve jednalo, podle starosty by se k jednání měli vrátit na podzim.

Nákup pily je pro Turnov největším nákupem pozemků od roku 2000, kdy získalo za 34 milionů korun areál Maškovy zahrady. Kupní cenu ale tehdy za město zaplatil Bohuslav Jan Horáček. Mecenáš Turnovu a okolí věnoval zhruba půl miliardy korun na projekty, které by se jinak zřejmě neuskutečnily.

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky reality, Turnov, pila, centrum města, pozemek, Tomáš Hocke, Bohuslav Jan Horáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov získá areál pily v centru města za 35 milionů korun  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.