Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Semilech by měl příští rok otevřít mobilní hospic

Domácí hospic 14 pomocníků by mohl začít fungovat již příští rok v Semilech. Jednalo by se o první takovou službu v tomto regionu.

Domácí paliativní péči chce začít od ledna příštího roku v Semilech a okolí poskytovat nově vzniklý ústav Domácí hospic 14 pomocníků. Podobná služba v tomto regionu zatím není. Informovala o tom v tiskové zprávě jedna ze zakladatelek mobilního hospice a zdravotní sestra Lucie Stránská.

„Pracuji v nemocnici a bylo mi vždy líto, když si rodina chtěla vzít umírajícího domů a pečovat o něj, ale nakonec nemohli, protože neměli nikoho, kdo by jim s péčí pomohl," uvedla Stránská, která zatím jezdí vykonávat tuto službu do rodin ve svém volném čase jako dobrovolník.

V Libereckém kraji domácí paliativní péči poskytuje dosud jen Hospicová péče sv. Zdislavy, která provozuje v Liberci také hospic s 28 lůžky. Připravovaný mobilní hospic chce své služby nabízet v okruhu 30 kilometrů od Semil, což zahrnuje i Lomnici nad Popelkou, Vysoké nad Jizerou nebo Rokytnici nad Jizerou. „Chceme poskytnout rodinám, které by rády měly své umírající doma, všestrannou pomoc. Nejde přitom jen o péči o tělo, ale také o mysl a duši nemocných i jejich blízkých," uvedla ředitelka budoucího hospice Marie Zahrádková. Podle ní bude součástí týmu také duchovní.

Název hospice odkazuje k tomuto regionu, nad Semily stojí už od 18. století kaple Čtrnácti svatých pomocníků. „Tito svatí jsou velkými pomocníky v nouzi, v nebezpečí a hodině smrti. Věříme, že budou dobrými pomocníky také pro hospic a jeho klienty," dodala Zahrádková.

V současné době se připravuje zprovoznění hospice a od října se budou upravovat místnosti v semilské nemocnici, kde bude mít hospic zázemí. Provoz chce zahájit v lednu. Své služby představí veřejnosti 24. září od 18:00 v sále semilského kina Jitřenka. Zároveň shání pro zajištění provozu peníze. „Jsme vděčni za každý dar. Hodně by nám teď pomohli pravidelní přispěvatelé, kteří by nám posílali každý měsíc jakoukoliv částku," dodala Zahrádková. Příspěvky je podle ní možné zasílat na hospicový účet 2001803998/2010 a dar je možné si odečíst z daní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, hospic, Semily, Marie Bergmanová, rodina, Liberecký kraj, Liberec, Zdislava, Lomnice nad Popelkou, Vysoké nad Jizerou, Rokytnice nad Jizerou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Semilech by měl příští rok otevřít mobilní hospic  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.