Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kamenný most v Poniklé měl být nedávno zbourán. Nyní je kulturní památkou

Je to teprve pár týdnů, co měla začít uzavírka silnice z Vysokého do Poniklé. Kamenný most přes Jizeru byl podle kraje v tak špatném stavu, že musí být zbourán. Dokonce už začaly demoliční práce, nakonec je ale všechno jinak. Auta po mostě jezdí dál a stavba se nyní dokonce stala kulturní památkou.

„Jsem rád, že jsme s náměstkem Janem Svitákem před nedávnem navrhli radě kraje zastavení plánované demolice mostu a počkali jsme na rozhodnutí ministerstva kultury. Liberecký kraj se bude snažit o most co nejpříkladněji pečovat a připravovat jeho rekonstrukci," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Ten přitom předtím na krajském zastupitelstvu spolu s kolegy demolici obhajoval. Nakonec ji ale rada kraje nechala zastavit. A to ve chvíli, kdy už práce na odstranění mostu začaly.

Kamenný most v Poniklé

Kamenný most v Poniklé byl postavený v letech 1875–1895 jako součást císařské silnice spojující Slezskou silnici s Harrachovem. Dochoval se včetně historické konstrukce. V současné době stále slouží veřejné dopravě.

Nakonec vše ale dopadlo tak, že auta se na most vrátit mohla a nyní se dokonce stal kulturní památkou, o což usilovali místní, žádost o zařazení mostu do seznamu památek přišlo na ministerstvo už před dvěma lety. Resort o jeho zařazení ale rozhodl až nyní, ve chvíli, kdy už most ani nemusel stát.

S prohlášením za památku totiž musel souhlasit i jeho vlastník, tedy Liberecký kraj. A to se stalo právě teď. „Ministerstvo kultury obdrželo žádost o prohlášení mostu v Poniklé od soukromé osoby již před dvěma lety. Nyní, na základě souhlasného stanoviska Libereckého kraje jako vlastníka, most prohlásilo památkou. Podle toho bude nyní kraj postupovat,“ uvedla Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Ve vyjádření Ministerstva kultury se mimo jiné píše, že most je z památkového hlediska cenný objekt, jehož historická a technická hodnota je nesporná. Kamenný klenutý most přes řeku Jizeru v Poniklé je významným dokladem historického vývoje v oblasti budování dopravních cest a mostního stavitelství habsburské monarchie, dokladem technického vývoje a způsobu života regionu, dokladem tvůrčích schopností a práce člověka a nedílnou součástí historie obce Poniklá.

Most bude muset kraj nechat opravit. Kdy, to zatím není jasné. „Vše nasvědčuje tomu, že nedaleko od stávajícího mostu vyroste most nový, který bude sloužit pro dopravu. Termín výstavby však zatím nelze odhadnout," řekl již dříve náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro LK).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky most, Poniklá, památka, kulturní památka, Liberecký kraj, Kamenný most, silnice, Jizera, Starostové a nezávislí, Jan Sviták, ministerstvo kultury, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamenný most v Poniklé měl být nedávno zbourán. Nyní je kulturní památkou  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.