Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muzeum v Turnově se rozšíří. Rekonstrukce budovy pokraučuje

Krajské muzeum v Turnově dokončilo první ze tří etap rekonstrukce sousední budovy, kterou pro něj zakoupil od turnovské radnice Liberecký kraj. V budoucnu tam bude mít muzeum zázemí, přednáškový sál, rozšířenou expozici mineralogie i stálou expozici děl fotografa a horolezce Viléma Heckela, který tragicky zahynul před 51 lety při zemětřesení v Peru.

Rekonstrukce budovy si vyžádá zhruba 21 milionů korun. Náklady na první etapu ve výši 3,2 milionu podle mluvčího krajského úřadu Jana Mikuličky zaplatil kraj a ministerstvo kultury. „První etapa rekonstrukce skončila před měsícem, v polovině září. Spočívala v provedení bouracích prací, podchytávek, zvýšení únosnosti stropů, sanací zdí, odvodnění sklepa a ležatého svodu kanalizace," dodal Mikulička.

Práce potrvají další dva roky

Památkově chráněný dům ve Skálově ulici s číslem popisným 72 opustili městští úředníci na začátku roku 2019. Objekt přímo sousedí s hlavní muzejní budovou čp. 71 a spolu s bývalým hostincem U Bažanta vytváří průčelí uzavřeného muzejního areálu. „Doufáme, že v příštím roce navážeme druhou a v roce 2023 třetí etapou rekonstrukce, které by po stavební stránce měly opravu domu završit. Stavební úpravy si vyžádají ještě 16 milionů korun a na další dva miliony vyjde pořízení vnitřního vybavení,“ řekl ředitel muzea Jan Prostředník.

Muzeum další budovu potřebuje, protože kvůli vybudování přístavby s expozicí horolezectví přišlo před několika lety o řadu provozních místností - přednáškový sál, údržbářskou dílnu, sklad materiálu pro údržbu a sklad výstavního mobiliáře. Nově je chce mít právě ve zrekonstruovaném domě číslo 72. Přemístit tam hodlá i expozici mineralogie a konzervátorské dílny, které má v nevyhovujících prostorech. Část budovy po opravě hodlá muzeum využít i pro archiv a vybudovat tam také velký multifunkční přednáškový a výstavní sál. „Přímo na expozici Horolezectví bude napojena Výstavní síň Viléma Heckela, kde budou vystaveny fotografie tohoto předního českého fotografa a horolezce, který spolu se svými třinácti kamarády tragicky zahynul 31. května 1970 pod Huascaránem,“ dodal Prostředník.

Ohodnoť článek

Štítky muzea, stavby, Turnov, muzeum, Vilém Heckel, rekonstrukce, Peru, Liberecký kraj, dům, Skála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Turnově se rozšíří. Rekonstrukce budovy pokraučuje  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.