Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z rozpadlé budovy luxusní wellness. Svijanský zámek otevírá pivní lázně

Koupel v dubových vanách, slaměná lůžka a svijanské pivo tekoucí proudem. Právě to nabízí Hotel & Zámek Svijany v nově otevřených pivních lázních, které byly vybudovány v budově bývalé školy naproti zámku.

„Liberecký kraj nabízí řadu různých léčebných a zkrášlujících procedur v různých lázních, ale pivní koupele přímo u zdroje velkého pivovaru zde dosud chyběly. Byl by proto hřích nevyužít vysoce kvalitní pivovarské suroviny ze sousedního pivovaru a nenabídnout hostům tuto prémiovou službu ve stylovém zámeckém prostředí,“ řekl manažer Zámku Svijany Libor Stejskal.

Hotel & Zámek Svijany nabízí ubytování, na podzim a v zimě však návštěvnost klesá. Zrodil se tak nápad vybudovat v místě pivní lázně. „Potřebovali jsme hostům nabídnout i nějakou wellness zábavu – jakou jinou v pivovarském hotelu, než pivní lázně," dodal manažer.

Wellness zážitek nejen pro hotelové hosty

Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Zakládá si na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu sedmnácti převážně nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic.

Pivní lázně byly zbudovány ve zchátralé budově bývalé školy, památkově chráněný objekt tak byl vlastně zachráněn a dostal nové využití. Náklady na stavbu i vybavovací část lázní činily odhadem 9,5 milionu korun.

Pivní lázně však nejsou součástí hotelu. „Cílíme nejen na hotelové hosty, ale i na návštěvníky z okolí," uvedl Stejskal.

Při vstupu do budovy lze vidět původní dřevěné nosné trámy. Cílem bylo zachovat přírodní materiály, v tomto duchu jsou vybavené celé prostory pivních lázní. „Nosné stavební prvky jsme tady zachovali. V rámci rekonstrukce jsme objevili pískovcovou dlažbu, která byla zadupaná pod patnácti centimetry hlíny,“ komentoval Stejskal.

Co návštěvníky čeká

V pivních lázních jsou dvě designové místnosti s dřevěnými vanami, prostorným slaměným lůžkem k odpočinku a sprchovým koutem. Po převlečení se hostů ujme recepční, která je provede celou procedurou.

V jedné místnosti si návštěvníci dopřejí zážitek z koupele ve vaně pro dvě osoby. V místnosti druhé je umístěna dvojvana až pro čtyři osoby. Do lázně se přidávají živé pivovarské kvasnice, jemně nadrcený slad, který funguje jako peeling a granulovaný chmel. V budoucnu chtějí nabídnout také sladové zábaly a masáže, na místě je možné zakoupit pivní kosmetiku.

Pivovar významně investoval mimo jiné do odkupu chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl v roce 2016 znovu otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany. Třetí podlaží a podkroví zámku teď slouží k ubytování, zdejší hotel nabízí 40 lůžek.

„Obě místnosti nabízejí ve vanách z dubového dřeva horkou koupel s perličkovou lázní o teplotě 34 až 37 °C se speciální pivní směsí. K dostatečné hydrataci slouží výčep kroužkovaného ležáku Zámek umístěný v blízkosti vany, který je hostům k dispozici spolu s tradičními ručně vyráběnými preclíky z pekařství u Rýdlů,“ přibližuje Stejskal lázeňskou proceduru.

Každý, kdo si objedná koupel, dostává celý svůj sud piva, se kterým může naložit podle libosti – buď jen pít, nebo si ho přidat do koupele. „Klademe důraz na to, aby bylo pivo kvalitní. Každý sud se naráží přímo tady,“ dodal Stejskal. Po koupeli si hosté mohou dopřát odpočinek na slaměném lůžku.

Dřevěné vany jsou náročné na údržbu

Péče o celodřevěné dubové vany je pochopitelně náročná, opět bylo účelem využití přírodních materiálů. Po každé koupeli následuje pečlivé čištění.

„Dřevěná vana k tomu prostě patří. Péče bude náročnější, ale stojí to za to. Chceme, aby ten zážitek byl dostatečně kvalitní,“ sdělil Stejskal.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zámek Svijany

Štítky Zámek Svijany, wellness, pivo, lázně, pivní lázně, zámek, vana, pivovar, Liberecký kraj, hotel, slad, Pivovar Svijany, Svijany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z rozpadlé budovy luxusní wellness. Svijanský zámek otevírá pivní lázně  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.