Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tipy na výlety po Českém ráji jsou nově shrnuté v elektronické brožuře

Tipy na výlety po Českém ráji jsou pro letošní turistickou sezonu nově shrnuté v takzvaném flipbooku, neboli elektronické brožuře. Zvlášť jsou pro pěší, cyklisty i příznivce filmů a pohádek.

„Do léta bychom pak rádi tuto nabídku ještě doplnili o bezbariérové výlety určené pro handicapované, seniory, ale také pro rodiny s kočárky," informovala ředitelka Sdružení Český ráj Jitka Kořínková.

Obdobnou nabídku výletů sdružení vytvořilo i v minulosti, před letošní sezonou ji ale aktualizovalo a převedlo do podoby flipbooku, který podle Kořínkové umožňuje mimo jiné pohodlné listování, prohlížení galerie fotek a je propojen na mapy.cz.

Pro návštěvníky Českého ráje je k dispozici 28 tipů na pěší výlety, které je zavedou do známých i méně známých zákoutí regionu. Cyklisté se mohou inspirovat v nabídce 30 cyklovýletů a připraveno je i deset výletů za filmem a pohádkou.

Český ráj je vyhledávanou oblastí

Český ráj, který leží na území Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského kraje, patří k nejatraktivnějším a turisty nejvyhledávanějším místům v Česku. V oblasti na středním toku Jizery mezi Mnichovým Hradištěm, Turnovem, Železným Brodem, Semily, Jičínem a Libání mohou návštěvníci obdivovat skalní města, romantická údolí, hrady, zámky i lidovou architekturu.

Dominantou a symbolem Českého ráje je zřícenina hradu Trosky, mezi časté cíle návštěvníků patří ale i další památky – hrad Kost, zámky Sychrov, Humprecht, Mnichovo Hradiště, Hrubý Rohozec či Dětenice. Je tam také mnoho zřícenin, skalních hradů a vyhlídek. Nádherný výhled se nabízí například z Kozákova, nejvyšší hory Českého ráje.

Mezi nejatraktivnější oblasti Českého ráje patří skalní města. Nedaleko Jičína leží Prachovské skály, mezi Turnovem a Jičínem je Hruboskalské skalní město zvané Skalák a menší Borecké skály. Na Maloskalsku jsou to Besedické skály a směrem k Turnovu Klokočské skály. Nedaleko Mnichova Hradiště pak Příhrazské skály a zbytky skalního hradu – Drábské světničky.

Malebnost Českému ráji dodávají stavby lidové architektury. Obdivovat je lze například ve Vesci u Sobotky, v osadě Mužský, ve čtvrti Trávníky v Železném Brodě a na dalších místech. Veřejnosti přístupné jsou interiéry Dlaskova statku v Dolánkách u Turnova, Boučkův statek na Malé skále či Šolcův statek v Sobotce.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jičín

Štítky ČR, rekreace, Český ráj, Liberecký, Královéhradecký, Středočeský, výlet, Jičín, Turnov, Mnichovo Hradiště, Sobotka, Železný Brod, film, pohádka, Česko, cyklista, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tipy na výlety po Českém ráji jsou nově shrnuté v elektronické brožuře  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.