Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plastika v Turnově má připomenout osobnost Masaryka. Neotřelá forma, ocenila porota

Do parku T. G. Masaryka nedaleko turnovského vlakového nádraží bude umístěna plastika, která má připomínat právě osobnost prvního československého prezidenta. Do soutěže se přihlásilo celkem pětadvacet návrhů a vyhrálo dílo s názvem Pravda roste s námi Petra Valera. Turnov všechny návrhy představí na výstavě v budově radnice od 20. června do 1. července. O tom, které dílo bude do parku umístěno, ještě rozhodne zastupitelstvo města.

Park prochází částečnou regenerací, i proto se město rozhodlo do něj umístit umělecké dílo. „Vzniká moderní prostor, který by do budoucna mohl získat také nový výtvarný objekt spojený s osobností T. G. M. Má být chápán jako pocta našemu prvnímu prezidentovi, jehož osobnost a odkaz považuje reprezentace města Turnova za důležitý pro další generace,“ uvedla mluvčí turnovské radnice Marcela Jandová.

Podle ní byl mezi výtvarníky o soutěž velký zájem, celkem přišlo pětadvacet návrhů. Porota pak v několika kolech vybírala finalisty, a nakonec vyhrála plastika mladého umělce ze Slaného Petra Valera s názvem Pravda roste s námi. „Primárně členové poroty u plastiky Petra Valera hodnotili neotřelý přístup k řešení zadání, které se vztahuje k Masarykovu filozofickému a politickému zápasu o poznanou pravdu a ochotu se vždy za ni veřejně postavit,“ uvedla mluvčí radnice.

Některé další návrhy soch.

Vyhrálo tak dílo, které nejspíš u části veřejnosti bude budit emoce. „Částí neodborné veřejnosti očekávatelné ztvárnění památníku T. G. M. klasickou figurou, která by jen rozmnožila kult osobnosti nadužívanou formou, by bylo prohrou. Nezlepšila by, a ani neposílila životní, politický a kulturní prostor občanů Turnova a jeho návštěvníků,“ vysvětlila porota výběr vítězného návrhu.

„Neotřelá forma, obsahová nápaditost a možnost vlastní interpretace finální sochy, nutící diváka k zamyšlení a intelektuální hře nad odkazem T. G. M. ve spojitosti s dílem-uměleckým rébusem, je vnímána jako největší kvalita návrhu,“ doplnila porota.

I přes vítězství Valerova návrhu ale ještě není jisté, že se dílo v parku skutečně objeví. Finální rozhodnutí poroty bude podle Jandové dále diskutováno v odborných komisích rady města a v radě města. „Konečné rozhodnutí o tom, zda projekt skutečně bude realizován, a doplní tak veřejný prostor na sídlišti u nádraží, pak zůstává na zastupitelích města,“ uzavřela mluvčí.

Všechny návrhy se také od pondělí 20. června objeví v budově turnovské radnice, kde si je bude moci veřejnost prohlédnout.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Turnov

Štítky plastika, Turnov, tgm, masaryk, nádraží, pravda roste s námi, radnice, Tomáš Garrigue Masaryk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plastika v Turnově má připomenout osobnost Masaryka. Neotřelá forma, ocenila porota  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.